28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Pančevo Vesti

“Crnogorci u Banatu: 1945 – 2020”

Pre 97 godina, 23. decembra 1923. godine osnovan je Gradski muzej Pančevo, najstarija ustanova kulture u gradu Pančevu.

Tim povodom u subotu 26. decembra, u 19 časova, biće otvorena izložba:
“Crnogorci u Banatu:1945 – 2020”

Posetioci će biti u prilici da vide brojne eksponate vezane za život Crnogorca u Banatu, originalne predmete iz pokućstva, svečane nošnje, stare fotografije, gusle, oružje, umetnička dela, koje su Crnogorci doneli sa sobom i čuvali u svom novom zavičaju.

Izložba, dokumentarni film i katalog, rezultat su naučno-istraživačkog projekta čiji su autori Srđan Božović, viši kustos istoričar, Aleksandra Jakovljević, viši kustos etnolog i Radovan Đerić, fotograf Narodnog muzeja Pančevo. Projekat je finansiralo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

“Veliku zahvalnost dugujemo i Etnografskom muzeju Beograd, Muzeju u Beloj Crkvi i KUD-u “Stanko Paunović” NIS-RNP kao i brojnim Crnogorcima/Banaćanima na saradnji tokom realizacije projekta”, navodi se u saopštenju autora izložbe.

Broj posetilaca je ograničen, a sve posetioce molimo da nose zaštitne maske i poštuju propisano međusobno rastojanje. Izložba će trajati do 15. januara 2021. godine

Related posts

Ministar Vulin: Pravedne kazne za šiptarske ratne zločine mogu da učine da se istorija ne ponovi

Katarina Popović

Vododvod: Smanjen pritisak u Južnim selima

Katarina Popović

Vučić: Albanci ne odustaju od taksi

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija