25. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Zorana Mihajlović: Porodično nasilje za svaku osudu

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su poražavajuće informacije da se u dva prethodna dana desilo nekoliko slučajeva porodičnog nasilja, u kojem su ubijene dve žene.

Još jednu ženu je muž pokušao da ubije, dok su jedna žena i njena ćerka fizički napadnute od strane muža i oca.

“U samo dva dana, a da znamo, pet žena je bilo žrtva nasilja, od toga su dve izgubile život. To nije normalno i to je za svaku osudu”, istakla je Mihajlović u saopštenju.

Navodi da svaka kriza, pa i ova izazvana korona virusom, otvara brojne probleme i stvara pukotine koje se odražavaju na celo društvo, ali da ništa ne opravdava nasilje nad ženama.

“Kolika god da je potreba za izbegavanjem socijalnih kontakata, nagomilanog besa i frustracija, straha za egzistenciju, nijedan razlog ne opravdava podizanje ruke na ženu”, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, da je doneto više od 60.000 hitnih mera zabrane prilaska i udaljenja nasilnika iz porodice i izrađeno skoro 52.000 individualnih planova zaštite žrtava, ali da to nije dovoljno, ako se svi ne uključimo u borbu protiv nasilja.

“U ovoj godini, do sada, brojimo 26 ubijenih žena žrtava nasilja. Ako mislimo da se izborimo sa nasiljem i da sumornu statistiku zamenimo društvom bez nasilja, zarad bolje budućnosti naše dece, onda ne možemo da se oslonimo samo na zakone”, navela je Mihajlović.

Ona kaže da žene, zbog straha ili sramote, ne prijavljuju nasilje.

“Mi, kao komšije, prijatelji i rođaci, mislimo da je nasilje privatna stvar, zašto da se mešamo, i onda imamo ovako crne ishode. Hajde da to zajedno menjamo”, zaključila je ona.

Related posts

U prethodna 24 sata nema preminulih od kovida 19

Nikoleta Dragaš

Tusk sa Vučićem i Brnabić u Briselu

Nikola Toadjer

Vučić iz Hilandara na Božić poslao snažnu poruku: Ovde sam dobio okrepljenje i dodatnu snagu – nastavljamo borbu za Srbiju

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija