19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Članstvo Srbije u EU strateški cilj

Foto: Tanjug

Članstvo Srbije u EU je prioritet i strateški cilj naše zemlje, izjavila premijerka Ana Brnabić na panelu Nacionalnog konventa o EU, izrazivši očekivanje da će naredna godina biti mnogo bolja od 2020. po pitanju evropskih integracija.

„Razgovarali smo o svim temama važnim u ovom tenutku za naše evropske integracije i pripremu za 2021. godinu“, rekla je Branbić.

Kaže da se nada se da će 2021. biti sve ukupno bolja i značajno uspešnija za naše evropske integracija od 2020. godine.

Rekla je da su tri ključna prioriteta vladu i u kontekstu evrposkih integracija naše zemlje: vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sreidne.

Brnabić dodaje da je vladavina prava prioritet broj jedan i da je nova vlada u toj oblasti već u svojih prvih mesec i po dana mandata već preduzela važne aktivnosti.

„Već smo povukli neke korake za koje se nadam da ih ljudi vide kao dobar signal da će se vlada na pravi način i posvećeno baviti ovom oblašću“, naglasila je premijerka.

Kada je reč o oblasti pravosuđa, kaže da su tu ključne ustavne reforme i da je vlada ponovo uputila skupštini inicijativu za promenu Ustava u domenu pravosuđa.

„Meni je posebno drago da je, iako čujem kritike jednog dela javnosti u Srbji i EU da tu zasad nije ništa urađeno, da je upravo urađeno i promenjeno mnogo toga kroz proces reforme Ustava“, navela je Brnabić.

Podseća da smo i ranije imali izmene Ustava, pa čak i u većem obimu nego što su izmene koje su samo u oblasti pravosuđa, ali da nikada u Srbiji ranije nismo imali javnu debatu o tim izmenama.

Naglasila je da je postojala prava skupštinska javna rasprava o tome šta treba da se promeni u Ustavu koja je trajala 18 meseci.

Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU Srbiji na putu ka članstvu, saopštila je Vlada Srbije.

”Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je nova Vlada postavila prioritet integracija u EU, očuvanju javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom”, navodi se u saopštenju.

Na današnjem sastranku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednik Vlade Ana Brnabić i ministar evrointegracija Jadranka Joksimović.

Delegaciju EU predvodili su šef diplomatije Žosep Bolrelj i komesar za proširenje Oliver Verheji.

Borelj se posebno zahvalio na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što, kazao je, nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada Srbije pridaje značaj Sporazumu ostabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije.

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

”Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama. Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka bilo je reči i o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije kovid-19 , kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja i s tim u vezi, pozdravili nastavak dijaloga Beogrda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama i pozdravili učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili da Ekonomski i investicioniplan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020., daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i region.

Izvor: Tanjug

Related posts

Prof. dr Danica Grujičić u emisiji “Lice nacije”: Moramo naći vremena za razgovor s pacijentom

Nikoleta Dragaš

Deo Joakima Vujića do 12 bez vode

Nikoleta Dragaš

RTV-u nikad dosta državnog novca: Nova ulaganja sakrivena od očiju javnosti

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija