21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Članstvo Srbije u EU strateški cilj

Foto: Tanjug

Članstvo Srbije u EU je prioritet i strateški cilj naše zemlje, izjavila premijerka Ana Brnabić na panelu Nacionalnog konventa o EU, izrazivši očekivanje da će naredna godina biti mnogo bolja od 2020. po pitanju evropskih integracija.

„Razgovarali smo o svim temama važnim u ovom tenutku za naše evropske integracije i pripremu za 2021. godinu“, rekla je Branbić.

Kaže da se nada se da će 2021. biti sve ukupno bolja i značajno uspešnija za naše evropske integracija od 2020. godine.

Rekla je da su tri ključna prioriteta vladu i u kontekstu evrposkih integracija naše zemlje: vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sreidne.

Brnabić dodaje da je vladavina prava prioritet broj jedan i da je nova vlada u toj oblasti već u svojih prvih mesec i po dana mandata već preduzela važne aktivnosti.

„Već smo povukli neke korake za koje se nadam da ih ljudi vide kao dobar signal da će se vlada na pravi način i posvećeno baviti ovom oblašću“, naglasila je premijerka.

Kada je reč o oblasti pravosuđa, kaže da su tu ključne ustavne reforme i da je vlada ponovo uputila skupštini inicijativu za promenu Ustava u domenu pravosuđa.

„Meni je posebno drago da je, iako čujem kritike jednog dela javnosti u Srbji i EU da tu zasad nije ništa urađeno, da je upravo urađeno i promenjeno mnogo toga kroz proces reforme Ustava“, navela je Brnabić.

Podseća da smo i ranije imali izmene Ustava, pa čak i u većem obimu nego što su izmene koje su samo u oblasti pravosuđa, ali da nikada u Srbiji ranije nismo imali javnu debatu o tim izmenama.

Naglasila je da je postojala prava skupštinska javna rasprava o tome šta treba da se promeni u Ustavu koja je trajala 18 meseci.

Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU Srbiji na putu ka članstvu, saopštila je Vlada Srbije.

”Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je nova Vlada postavila prioritet integracija u EU, očuvanju javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom”, navodi se u saopštenju.

Na današnjem sastranku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednik Vlade Ana Brnabić i ministar evrointegracija Jadranka Joksimović.

Delegaciju EU predvodili su šef diplomatije Žosep Bolrelj i komesar za proširenje Oliver Verheji.

Borelj se posebno zahvalio na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što, kazao je, nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada Srbije pridaje značaj Sporazumu ostabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije.

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

”Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama. Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka bilo je reči i o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije kovid-19 , kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja i s tim u vezi, pozdravili nastavak dijaloga Beogrda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama i pozdravili učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili da Ekonomski i investicioniplan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020., daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i region.

Izvor: Tanjug

Related posts

Fond PIO: Građani da se obrate telefonom ili mejlom

Jasmina Petkovic

Zelenović opet laže! Pljuje Sandokana, a zaposlio mu brata

Mica Milakov

Šumsko gazdinstvo „Banat“ završava prolećnu sadnju

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija