25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Sećanje na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Povodom 16. decembra Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, održana je ceremonija na Spomen kompleksu „Stratište“ u blizini naseljenog mesta Jabuka. Brojne delegacije položile su vence i odale poštu stradalima.

Tradicionalno održavanje komemorativnog okupljanja kod Spomen obeležja „Straštište“ održano je povodom sećanja na 16. decembar 1942. godine, kada su Romi sistematsko upućeni u logore i likvidirani. Razlozi stradanja Roma u Drugom svetskom ratu su rasni, a ne idelološki, objasnio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.

– Romski narod je u drugom svetskom ratu bio izložen strašnom genocidu. U Evropi je to prouzrokovalo blizu dva miliona žrtava , ne smemo dozvoliti da 1,2 milona Roma  koje je nestalo u dimu krematorijuma i gasnih komora bude zaboravljeno .U nastavne planove i programe treba postojati lekcije o stradanju Roma. Nadu nam uliva činjenica da rukovodstvao Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem prepoznaje probleme Roma i ulaže velike napore da Romi imaju bolje sutra.

U Pančevu postoji 26 nacionalnih manjina koje generacijama žive u miru i slozi. Različitost jezika, kulture, običaja i tradicije predstavlja bogatstvo jednog grada. Zadatak svih nas je da ne dozvolimo da padne u zaborav stradanje, Srba, Roma i Jevreja  i da ovakvo zlo i masovno uništenje ne sme da se ponovi, rekao je predsdnik skupštine Grada PančevaTigran Kiš.

– Mi smo na stratištu da zajedno odamo poštu  i oživimo i negujemo sećanja na tragično stradale Rome.Na ovom mestu su okupatori su streljali između 10-12 hiljada  ljudi Roma,Srba i Jevreja. Nacisti su načinili stravičan zločin genocid, na nama je da se sećamo i ne dozvlimo da se ova strašna dela ikada ponove.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda krvavog oružanog sukobapodsetio je Državni sekretar Ministarstva za rad socijalna  i boračka pitanja Miodrag Kapor.

– Na današnji dan pre 77 godina izdata je naredba za sistematsko slanje Roma u logore radi likvidacije. Na osnovu te naredbe 1943 naređeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic.Samo u tom logoru zatečeno je više od 23hilade Roma, a 20 hiljada likvidirano. Danas na ovom mestu izražavam iskren pijetet i osuđujem i odbacujem svaki pkušaj revitalizacije koja je počinjena na tlu Srbije.

I ove godine organizator komemorativne svečanosti je odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Pančevom. Delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Pančeva, Diplomatskog kora, kao i Udruženja građana i pojedinci, položili su vence i odale poštu stradalima.

Related posts

U Južnom Banatu 268 novoobolelih

Ivana Bogdanovski

“Dan deteta” u Jabuci obeležen predstavom

Aleksandra Miloševska

Udruženja sa Kosmeta: Vučić jedini koji brine o nestalima!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija