25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Pustovanje vune – povratak tradiciji

Udruženje građana „Panonke“ neguje stare zanate. Jedna od mnogih tehnika koju ovde primenjuju je i tehnika pustovanja vune, kojom mogu da se bave sve generacije.

Pustovanje vune je najstarija tehnika za dobijanje tekstila. Nekada je bila neophodna, jer se vuna koristila za odevanje, zagrevanje i izgradnju kuća. Udruženje građana „Panonke“ čuva ovaj stari zanat od zaborava, predsednica ovog udruženja Olga Žolnaj Jokanović kaže da tehnika pustovanja vune ima široku primenu.

Ova tehnika nije skupa, kaže jedna od članica „Panonki“ Violeta Vasić. Ona dodaje da su od materijala potrebni samo vuna, sapun, mlaka voda, igle za pustovanje i pucketava folija.

„Panonke“ ističu da se tehnika pustovanja vune odlično kombinuje i sa drugim tehnikama, kao što su pletenje i tkanje, a može i sa svilom. Ovakvi proizvodi se ne habaju, naprotiv, čestom upotrebom produžava se njihov vek trajanja.

Related posts

27 fudbalera na prvoj “prozivci” “Železničara”

Jasmina Petkovic

Predsednik Aleksandar Vučić gost “Ćirilice”

Ivana Golubovic

Na letavanje u Grčku otputovala deca sa KiM

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija