15. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić sa Lavrovim: Pozdravljamo balansiranu politiku Srbije i vojnu neutralnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinskim i dubinskim odnosima, pre svega bilateralnim između dve zemlje, koji su, kako je rekao, naglašeno prijateljskog karaktera

“Potvrdili smo strateško opredeljenje obe zemlje da na prijateljskim i osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nastavimo da razvijamo i, svuda gde je moguće, poboljšavamo odnose u različitim sferama društvenog života”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o bilateralnim odnosima, od energetike do vojnotehničke saradnje, o ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji, do saradnje u oblasti poljoprivrede.

“U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečarskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo ‘balkanski tok’ sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati”, rekao je Vučić.

Zabrinut zbog situacije u regionu

On je izjavio da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim razgovarao o svim ključnim pitanjima i da mu je preneo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

“Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije”, naglasio je on.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da su razgovarali o situaciji u regionu i svetu, da je mogao mnogo da nauči od jednog od najiskusnijih političara u savremenom svetu.

Predsednik Vučić zahvalio se Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

“To se nekako podrazumeva, pa posebno ne pominjemo. Zahvalni smo Lavrovu na ličnoj podršci u različitim međunarodnim organizacijama I institucijama koju pruža Srbiji u očuvanju naših vitalnih interesa. Čini mi se da se I mi recipročno ponašamo”, naglasio je on.

Vučić je kazao da su se dotakli i teme koju s posebnim ponosom ističe, a to je da je Srbija donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost, što je ponovio pred Lavrovim.

“To opredeljenje se ne dovodi u pitanje. Srbija neće biti deo vojnih blokova, već želi sama da čuva svoju slobodu, sama da brine o svom nebu, zemlji i vodama”, podvukao je on.

Vučić se zahvalio Rusiji, posebno predsedniku Putinu i ministru odbrane Šojguu na pomoći u jačanju odbrambenih kapaciteta.

Lavrovu se posebno zahvalio što je u vreme pandemije došao u Srbiju, i što uvek pokazuje poštovanje i iskren prijateljski odnos prema našoj zemlji.

Lavrov: Podrška kompromisu sa Prištinom, EU da savlada “sabotažu” ZSO

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovana da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, uključujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 12 44, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

“Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu”, poručio je Lavrov posle sastanka sa Vučićem.

Pozdravljamo balansiranu politiku Srbije i vojnu neutralnost

On je izjavio da pozdravlja balansiranu spoljnu politiku Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti, koja je od posebnog značaja za region.

“Pozdravili smo još jednom izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva, koje je usmereno ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima, što je i u temelju ruske spoljne politike. Pozdravili smo posvećenost Beograda, još jednom potvrđenu od strane predsednika Vučića, političi očuvanja vojne neutralnosti, odustajanjem od pridruživanja antiruskih sankcija, bez obzira na to ko ih uvodi”, naglasio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Siguran je, kako kaže, da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i stabilnost na Balkanu.

“I da se suprotstavljamo drugim tendencijama, koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijem regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije”, naveo je Lavrov.

Podseća da se obeležava i 25 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma i da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta – Republike Srpske i BiH.

Kada je reč o KiM, kaže:

“Zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244 i da bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo zainteresovanost u tome da uloga EU kao posrednika ima praktične rezultate i da se realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu od strane Prištine za sve dogovore koji su bili postignuti, među kojima je i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština”.

Lavrov ističe da stav Rusije ostaje nepromenjiv, a to je da treba tražiti kompromis na osnovu Rezolucije 1244 i da će podržati samo odluku koja odgovara i Srbima.

Foto: Tanjug – Tara Radovanović

Related posts

RPK: Seminar o pripremama za izradu godišnjih finansijskih izveštaja

Nikoleta Dragaš

Cena grejanja u Sremskoj Mitrovici neće se menjati

Nikoleta Dragaš

SNS u Šapcu osvojio 72% glasova

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija