26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić zabrinut zbog situacije u regionu; Lavrov: Podrška kompromisu sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u posetu Srbiji. Lavrov je u Beograd sleteo oko 12.40, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Lavrov je pročitao pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Poštovani predsedniče, dragi prijatelji, srdačno pozdravljam početak radova na Hramu Svetog Save. Samo podizanje ove veličanstvene crkve ujedinjavalo je Srbe. Saradnja srpskih i ruskih majstora na unutrašnjojsti Hrama pokazuje zajedništvo koje je oduvek povezivalo naše narode. Kao što je poznato veliku je pažnju ovim radovima poklanjao i patrijarh Irinej. JOš jednom želim da izjavim saučešće zbog njegove smrti. Prenesite svima zahvalost svima koji učestvuju na izgradnji Hrama. Veliki pozdrav beograđanima i celoj Srbiji”, navodi se u pismu Putina.

Predsednik Vučić je rekao da više od 100 godina postoji ideja o izgradnji Hrama Svetog Save, ali sada, dodaje, uz veliku pomoć i podršku ruskih prijatelja uspeli smo da ga izgradimo koliko nismo u posednjim decenijama.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

13.40 –  Vučić i ministar spoljnih poslova Lavrov posetili su danas Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja. Lavrov i Vučić zapalili su i sveće za poglavara SPC. Rusija je pomogla pri oslikavanju jednog od tri najveća pravoslavna hrama na svetu. 

Osim značajnih finansijskih sredstava koja su ulozili ruski umetnici su zajedno sa srpskim umetnicima radili na ukrašavanju kupole, a taj tim predvodio je ruski akademik Nikolaj Muhin koji je glavni autor i tvorac mozaika. Mozaik koji se prostire na 15.000 kvadrata je od stakla i kamena. a kupola na kojoj je oslikan je najveća u pravoslavnim hramovima i prikazuje vaznesenje koje ima još jedino u kupoli Pećke partijaršije. Rađen je od lomljenog stakla, što uz posebnu svetlost stvara utisak da se likovi svetaca pokreću.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinksim i dubinskim odnosima, pre svega bilateralnim između dve zemlje, koji su, kako je rekao, naglašeno prijateljskog karaktera.

“Potvrdili smo strateško opredeljenje obe zemlje da na prijateljskim i osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nasatimo da razvijamo i, svuda gde je moguće, poboljšavamo odnose u različitim sferama društvenog života”, rekao je Vučić.

Vučić: Zabrinut zbog situacije u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim razgovarao o svim ključnim pitanjima i da mu je preneo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

„Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije“, naglasio je on.

KUPOVAĆEMO NAJBOLJI I NAJJEFTINIJI GAS, NEĆEMO PLAĆATI REKET NIKOM U SVETU I PLAĆATI DUPLO SKUPLJI JER SE TO NEKOM U SVETU SVIÐA

CENIMO BALANSIRAN PRISTUP SRBIJE U ODNOSIMA SA SVIM DRŽAVAMA, I POLITIKU NEUTRALNOSTI KOJA POMAŽE MIR U REGIONU I SUPROTSTAVLJA SE DRUGAČIJIM TENDENCIJAMA

Related posts

Vučić:Da je do partije, već bih raspisao izbore, ali…

Mica Milakov

Borković osvojio nove bodove na legendarnoj stazi Spa Frankošamp

Nikoleta Dragaš

“Železničar” – “Kozara” bez publike!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija