24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Podrška EU za oporavak od krize i dalji ekonomski razvoj Srbije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasador Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici saglasili su se danas da je EU najveći trgovinski partner Srbije i njen prvi investitor, kao i da trgovina treba da ostane snažan pokretač daljeg privrednog rasta zemlje.

Sagovornici su, navodi se u saopštenju resornog ministarstva, razgovarali o trenutnoj ekonomskoj situaciji i mogućnostima za privredni oporavak posle pandemije korona virusa.

Matićeva je istakla da je Srbija posvećena evropskom pridruživanju i da je za nju ključno dostizanje evropskih standarda i podrška EU na tom putu.

Fabrici je naglasio da je EU posvećena pružanju pomoći Srbiji da se brzo oporavi od kovid krize i dodao da nedavno usvojen Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan Evropske unije predstavlja snažan podsticaj i podršku trgovini i ulaganjima u regionu.

“Nova posvećenost Srbije pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizacije je pozitivan korak i EU je spremna da pomogne u tom procesu”, izjavio je Fabrici.

Sagovornici su ukazali i na značaj uloge digitalne agende za pospešivanje oporavka, posebno imajući u vidu da je digitalna industrija jedna od privrednih oblasti sa najvećim rastom u Srbiji i da može da bude katalizator za dalji rast, navodi se u saopštenju.

Matićeva je kao prioritetne projekte navela izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima i računarske mreže u školskim objektima u Srbiji.

Fabrici je rekao da je Srbija već pokazala da je posvećena digitalnoj agendi inspirisanoj EU.

“To što je Srbija prigrlila digitalnu ekonomiju predstavlja važan resurs da se iskoriste prilike koje donosi Ekonomsko-investicioni plan, posebno u digitalnom povezivanju, uzimajući u obzir i posvećenost stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta”, rekao je Fabrici.

On je podsetio na pozitivna dostignuća od Digitalnog samita u aprilu 2019. u Beogradu, kada je potpisan regionalni sporazum o romingu.

Ministarka i ambasador su razgovarali i o inicijativama za jačanje turizma u Srbiji, koji je posebno pogođen kovidom.

Tatjana Marić je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i pozitivnim efektima bespovratne pomoći EU od 15 miliona evra za projekat “Kulturno nasleđe i turizam” čiji je cilj da poveća konkurentnost srpske privrede kroz ulaganje u tržišno orijentisane inovacije i podsticanje razvoja turizma kao pokretača privrednog napretka posebno u istočnoj Srbiji.

Foto: Screenshot

Related posts

Darija Kisić Tepavčević posetila Organizaciju Saveza slepih Srbije u Pančevu

Jasmina Petkovic

Plivanje za Časni krst – prijavljivanje do 16. januara

Nikoleta Dragaš

Mladi bokseri na korak od medalje na SP u Poljskoj

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija