21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Bocan-Harčenko: Nezavisna politika Beograda ne sviđa se svima

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da veruje da će se povećati pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO jer se, kaže, ne sviđa svima samostalna, nezavisna politika Beograda.

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da Srbija, zahvaljujući svojoj odmerenoj liniji, čuva društveno-ekonomsku stabilnost, realizuje velike infrastrukturne projekte, snaži svoje odbrambene kapacitete.

Bocan-Harčenko je kao neumesne ocenio navode da je sastav nove Vlade Srbije proamerički i dodao da Srbija danas sprovodi izbalansiranu višesmernu spoljnu politiku koja u punoj meri uzima u obzir nacionalne interese.

“Pozdravljamo konstruktivno opredeljenje rukovodstva zemlje za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva. To potvrđuju sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, kao i uspešni pregovori 8. decembra u Moskvi kopredsednika međuvladinog komiteta Jurija Borisova i Nenada Popovića”, rekao je on.

Kako kaže, saradnja Rusije i Srbije nije usmerena protiv drugih igrača i temelji se na principima transparentnosti, fer konkurencije, bezuslovnog usmenog poštovanja.

Kao jedan od primera nepoštene konkurencije, on navodi pretnje Srbiji sankcijama iz pojedinih krugova u SAD ukoliko nastavi da kupuje rusko oružje i ističe da se rusko-srpska saradnja razvija striktno u okviru međunarodnog prava i na partnerskoj osnovi.

Upitan da li Srbija može da se pouzda u ruski veto, ako se u UN postavi pitanje članstvo tzv.Kosova, ruski ambasador kaže da će se Rusija i dalje zalagati za rigorozno poštivanje međunarodnog prava, pružati principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN, tako i na drugim multilateralnim forumima.

Komentarišući da li se iza najave izmena Dejtonskog sporazuma krije želja za centralizacijom i ukidanjem Republike Srpske, Bocan-Harčenko kaže da je taj sporazum kamen temeljac savremene BiH.

“Pozivamo strane partnere da se striktno pridržavaju strategije lokalne odgovornosti, prema kojoj same strane u BiH donose odluke po svim pitanjima. Poštovanje ”Dejtona” je ključ uspeha stabilizacije u BiH. Pokušaji njegove revizije, naprotiv, udaljavaju od tog temeljnog zadatka”, rekao je on.

Kada se radi o poseti ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, on kaže da je u planu detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak na situaciju oko rešavanja kosovskog pitanja.

Bocan-Harčenko dodaje da će se razmatrati i mogućnost posete ruskog predsednika Vladimira Putina beogradu.

“Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou se razvija maksimalno intenzivno, određujući smerove jačanja raznolikih bilateralnih veza. Pritom, kontakte predsednika Putina i Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, poverenje i dubina sadržaja”, smatra ruski ambasador.

Što se tiče ruske vakcine Sputnjik V, u Beograd je stiglo 20 doza za laboratorijska istraživanja, a pregovori o isporukama su u razvijenoj fazi, kaže Bocan-Harčenko i ističe da je nedopustivo da se pitanje života i zdravlja ljudi pretvara u geopolitičko i da se Rusija zalaže za efikasnu i bezbednu imunizaciju čitavog stanovništva planete.

Related posts

Predsednik Vučić sutra sa Orbanom

Jasmina Petkovic

Padom kroz staklo, mlada devojka izgubila život

Mica Milakov

Gradska biblioteka u kovid režimu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija