17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Posledice visokog pritiska mogu biti fatalne

Kovid 19 okupirao je naše živote i zaboravljamo da je važno da brimeno o celokupnom zdravlju. Visok krvni pritisak ukolko nije pod kontrolom uzročnih je mnogih oboljenja.Doktorka Lucija Mitić objašnjava kako regulisati visok krvni pitisak bez korišćeja lekova a kada je neophodno uključiti terapiju. 

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, vodeći su uzrok smrtnosti širom sveta. Procenjuje se da u Srbiji svaka deseta osoba ima hipertenziju i sve je veći broj mladih koji od nje boluju. Češće oboljevaju muškarci dok se kod žena obično javlja posle 65. godine života.  Važna je prevencija

Da bi utvrdili da li imate povišen krvni pritisak, potrebno je da uradite tri uzastopna merenja. Ako je pri svakom merenju 140/90 ili više, znači da je povišen. Ukoliko su vrednosti povišene treba se javiti lekaru i početi sa primenjivanjem terapije za snižavanje krvnog pritiska.

Stresan način života često utiče da po­slov­ni lju­di  zbog stre­sa na po­slu ima­ju po­ve­ća­ni krv­ni pri­ti­sak ka­da odu na od­mor  krv­ni pri­ti­sak im je  nor­ma­lan i bez te­ra­pi­je.

Related posts

Vučić i Čepurin o događajima na Kosovu

Nikoleta Dragaš

Zbog gripa nema nastave

Nikoleta Dragaš

Biković uručio stipendije mladim bokserima

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija