26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

Povećava se starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju kod žena.od 1. januara 2021. Da bi ostvarile starosnu penziju one će morati da imaju 63 godine i 2 meseca,starosti  rekla je Saša Drčelić, pomoćnik direktora filijale Pančevo Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ove godine menja se starosna granica za žene potrebno je da ima 63 godine života i 15 godina staža.Za muškarce 65 godina života i 15 godina staža.Već od 31 decembra  ženama će biti neophodno 63 godine i 2 meseca života , zato je važno da oni koji spunjavaju uslove iskoriste to pravo do kraja ove godine i prekinu radni odnos 29 decembra da bi 30 imala pravo da ostvari penziju. Neki požure i raskinu radni odnos ranijepa im onda fali neki dan .Za muškarce je 65godina i 2 meseca života.2,44

Pored  povećanja starosne granice za ostvarivanja prava na starosnu penziju dolazi do pomeranja starosne granice i staža za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju kod žena. i  muškaraca.

 Ženama će trebati 39 godina  i 4 meseca staža i 58 godina i 4 meseca života , dok će za muškarce biti minimum 59 godina i 40 godina staža.

Sugrađani koji žele da ostvare uslove   za penziju sa ovogodišnjim propisima treba da  podnesu zahtev na vremei  najkasnije, do 31. decembra.

Related posts

Trka česko-srpskog prijateljstva

Bojana Kecic

“ZAJEDNICI ZAJEDNO” 15 miliona za zdravstvenu zaštitu dece

Jasmina Petkovic

ZELENOVIĆ MALI LOKALNI ŠERIF BEŽI OD IZBORA

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija