26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

Povećava se starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju kod žena.od 1. januara 2021. Da bi ostvarile starosnu penziju one će morati da imaju 63 godine i 2 meseca,starosti  rekla je Saša Drčelić, pomoćnik direktora filijale Pančevo Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ove godine menja se starosna granica za žene potrebno je da ima 63 godine života i 15 godina staža.Za muškarce 65 godina života i 15 godina staža.Već od 31 decembra  ženama će biti neophodno 63 godine i 2 meseca života , zato je važno da oni koji spunjavaju uslove iskoriste to pravo do kraja ove godine i prekinu radni odnos 29 decembra da bi 30 imala pravo da ostvari penziju. Neki požure i raskinu radni odnos ranijepa im onda fali neki dan .Za muškarce je 65godina i 2 meseca života.2,44

Pored  povećanja starosne granice za ostvarivanja prava na starosnu penziju dolazi do pomeranja starosne granice i staža za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju kod žena. i  muškaraca.

 Ženama će trebati 39 godina  i 4 meseca staža i 58 godina i 4 meseca života , dok će za muškarce biti minimum 59 godina i 40 godina staža.

Sugrađani koji žele da ostvare uslove   za penziju sa ovogodišnjim propisima treba da  podnesu zahtev na vremei  najkasnije, do 31. decembra.

Related posts

Litija u Kraljevu za očuvanje crkava u Crnoj Gori

Jasmina Petkovic

Prvi Centar za roditelje u Pančevu

Vanja Vićentić

Premijerka Brnabić sa ambasadorom Holandije o bilateralnim odnosima

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija