17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Kiki Lesendrić za LN12: Svaki odlazak na binu, bez obzira koliki koncert bio, mi stvara ushićenje

Gost ovonedeljnog Lica nacije, bio je Zoran Kiki Lesendrić, naš poznati rok muzičar, kompozitor i producent, frontmen grupe “Piloti” i autor brojnih bezvremenih hitova. U emisiji LN12 on je govorio o svojoj bogatoj karijeri dugoj skoro četiri decenije.   

Promocija nove pesme i spota je prilika da se vidi da nismo skroz “zaključali firmu”. Nije zgodno da se putuje trenutno i da se promoviše, pa sam više na televizijama.

Upitan otkud nadimak Kiki, Zoran Lesendrić je rekao da potiče iz detinjstva.

“U zgradi na Banovom brdu gde sam živeo bilo je mnogo dece, svi smo imali nadimke, tako sam i ja dobio nadimak Kiki.

Lesendrić: Kompjuter je zavladao svetom, što nije dobro za muzičare

“Osamdesete, a pogotovo sedamdesete godine, kada smo odrastali, poslednje su godine neke nevinosti. Svet je nekako bio miran. Muzika je bila jača nego ikad, kreativnosti se posvećivala pažnja” izjavio je Kiki Lesendrić. “Možda idealizujemo to vreme, ali po meni, bilo je sve lakše. Moglo se ići u Trst, jednom sam čak otišao i bez pasoša.”

“Nove tehnologije su sve to promenile. One su donele mnogo dobrog, ali i pre njih su se poslovi završavali na vreme. Bilo je potrebno potruditi se za svaku informaciju, morao si da budeš aktivan, da se družiš sa ljudima.”

“Čini se kao da je kompjuter zavladao svetom. Omogućio je ljudima da sa malo truda rešavaju neke probleme, što u nekim slučajevima nije dobro, naročito za muzičare. To ubija kreativnost, mada i otvara kreativnost za neke druge delatnosti, pod uslovom da znamo da je koristimo.”

O svojoj bogatoj karijeri

“Mi smo dobili dobru šansu, otvorila su nam se vrata, snimili smo 12 pesama bez recenzija. Koncert je bio prvi pokazatelj gde smo i šta smo.”

“Bijelo dugme” i grupa “Smak” bili su nam uzori još dok smo bili grupa “Kako”. Oni su nam bili značajniji nego Džimi Hendriks. Zvali su nas da budemo predgrupa kada su nastupali u Vojvodini. Tome je naročito doprineo Brega. On je shvatio da je nastala nova generacija mladih muzičara i ističući naš i druge bendove doprineo je još većem poletu “novog talasa”.”

“Mi smo bili prvi novotalasni bend koji je dobio naslovnu stranu u reviji povodom svog prvog albuma, što tada nije moglo da se plati. Tada je važilo da  je teško dok te javnost ne primeti i  ne izađeš na tržište, a posle je lakše. Sada je drugačije- sada si odmah na tržištu.”

“Nakon albuma “Zaboravljeni” bend nam je bio na pauzi. Ona je trajala od 1993. i za to vreme sam radio u Grčkoj kao kompozitor. U to vreme svet i naša država menjali su se brže nego što smo mogli da pratimo i odlučili su smo da sačekamo da se stignu nove inspiracije. 2008. godine sam se vratio iz Grčke i snimio novi album koji je, međutim, nastajao ranije. Jedan deo tih pesama nastao je u Australiji u saradnji sa poznatim rokerom Tibijem Florom, koji je rodom iz Pančeva”.

“Svaki odlazak na binu, bez obzira koliki koncert bio, mi stvara ushićenje”

“Nikada nisam imao strah od javnih nastupa. Dešavalo mi se da zaboravim tekst ili pogrešim stih i tada uglavnom nešto promumljam. Čak postoje i snimci o tome.”

“Na početku smo umeli da se ponašamo na bini kao  da smo zvezde, iako smo bili samo predgrupa “Dugmetu”, što je njihove pratioce nerviralo. Bili smo mladi, drčni i puni energije. I sada sam pun energije, inače ne bih više nikada nastupao. I većina velikih umetnika koje sam imao priliku da upoznam su veliki baš zato što su puni energije, ali i znaju gde im je mesto. Znaju da javnost voli da  vidi  da se i oni ponašaju normalno iako su zvezde.”

“Svoju muziku stvaram postepeno u nekoliko faza. Industrija nas je na početku karijere učila da nikad ne pravimo pauzu između dva albuma dužu od dve godine. Tadašnji biznis podsticao nam je kreativnost. Sada je pauza između albuma već tri do četiri godine. Ipak, smatram da svako mora da radi na nečemu dok je god živ. To održava ljude. Dobro je i da nekada “proizvodimo tišinu”.”

“Došao sam u vojsku, u padobrance, kao panker od 60 kilograma. Tada sam po prvi put osetio žrtvu koja se na kraju isplatila. Zbog toga nisam zalutao u poroke kada smo ostvarili svoje prve uspehe. Imao sam uspone i padove, ali sam naučio da pouke izvlačim i iz poraza. Euforija u vreme koncerta traje samo tog dana, nakon toga moraš da prihvatiš da je sve prolazno, pa i slava.”

Related posts

Zahvaljujući razumevanju Aleksandra Vučića i odgovorne politike SNS, rekonstruisana pančevačka Bolnica druga u Srbiji po kvalitetu!

Mica Milakov

Regionalna RTV Pančevo osuđuje napad na glavnog urednika Informera

Mica Milakov

KAKVI LAŽOVI, STRAŠNI LAŽOVI! Izmislili da je Andrej Vučić na balkonu Predsedništva!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija