25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Ministar Vulin: Predsednik Vučić čini sve da Srpska bude ekonomski razvijenija, politički zaštićenija, ali i sigurnija

„Svako ugrožavanje bezbednosti i mira u Republici Srpskoj je ugrožavanje bezbednosti i mira Republike Srbije. Svaka nesreća koja se desi u Srbiji podjednako je nesreća i za građane Republike Srpske. Zato mi imamo obavezu da sarađujemo, da unapređujemo svoju saradnju, zato imamo obavezu da svakodnevni život i građana Srbije i Srpske učinimo bezbednijim i sigurnijim“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posle sastanka sa kolegom iz Republike Srpske Draganom Lukačem.

Ministar Vulin je na početku obraćanja istakao da “sprovodeći dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika svaki ministar svoju prvu posetu mora da učini svom narodu u svojoj Banjaluci. Ja danas imam to zadovoljstvo i tu čast da budem u Banjaluci prvi put kao ministar unutrašnjih poslova i da iskažem svoju spremnost za nastavak i unapređenje saradnje između MUP-a Srbije i MUP-a Republike Srpske.”

„Puno je oblasti na kojima smo zajedno a suštinski sve može da se svede u jednu rečenicu – sve što je potrebno Republici Srpskoj, a Republika Srbija može da učini i da biće dato i obezbeđeno. Predsednik Aleksandar Vučić, od trenutka kada je postao predsednik Vlade, a onda i Republike Srbije čini sve da Srpska bude i ekonomski razvijenija, politički zaštićenija ali da bude i sigurnija. To je moj posao i ja ću nastaviti to da radim“, poručio je ministar Vulin.

„Dogovorili smo se danas da već iduće godine organizujemo zajedničku vežbu naših specijalnih jedinica, bilo na teritoriji Srpske ili Srbije, da nastavimo sa školovanjem i obučavanjem, da nastavimo sa intenzivnom razmenom svih obaveštajnih podataka o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima koji ugrožavaju bezbednosti građana i Srbije i Srpske, koji krše zakon sa obe strane Drine. Dogovorili smo se da nastavimo sa procesom školovanja, obučavanja i kada je u pitanju Helikopterska jedinica Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srbije, ali i kada je potrebna obuka za bilo koju od specifičnih delatnosti koje su važne policijskim službenicima, a Republika Srbija može da je pruži. Svi bezbednosni kapaciteti Srbije na raspolaganju su Republici Srpskoj. Republika Srpska je naš prioritet, a bezbednost i sigurnost građana Republike Srpske su nam važni koliko i bezbednost i sigurnost građana Srbije“, poručio je ministar Vulin.

„Mi ćemo sarađivati i učiniti sve da naš svakodnevni život bude sigurniji i bolji. Ilegalne migracije podjednako pogađaju i Srbiju i Srpsku, ilegalne migracije, koje sa sobom nose brojne rizike, moraju i mogu da se rešavaju zajedno. Mi smo često svedoci da i velike i moćne zemlje koje čine EU nemaju jedinstvenu politiku kada su u pitanju migracije, a mi onda moramo da se borimo da sačuvamo svakodnevni život naših građana, da bude što je moguće manje ugrožen od posledica migratornih kretanja za koje nismo nimalo krivi i nimalo odgovorni. Tako nas je zapalo, jednostavno smo tu i sa zlom i tom nevoljom moramo da se borimo zajedno. Pretnje od terorizma nikada nisu male.  Moderni svet je globalno selo u kome se svako zlo može desiti na svakom deliću planete. Ne možete ga možda ni svaki put predvideti, ni očekivati ni sprečiti, ali morate dati sve od sebe da svaki dan pripremate da to može da se desi. Tu Republika Srpska i Srbija moraju da rade zajedno“, izjavio je ministar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je “i ranije postojala veoma dobra saradnja sa ministrom Vulinom i dodao da će ona biti nastavljena naročito u oblastima imigracija i borbe protiv terorizma, borbe protiv svih vidova i oblika organizovanog kriminaliteta.“

„Što se tiče same saradnje između ministarstava, do sada smo imali pomoć u školovanju naših kadrova na policijskoj akademiji Srbije, ali i saradnju i po drugim vidovima između naših specijalnih antiterorističkih jedinica i Žandarmerije, koje ćemo i u narednom periodu svakako nastaviti, unaprediti kroz određene vežbe i razmenu opreme, ali svakako kroz vežbe koje će doprineti boljoj organizaciji i boljem funkcionisanju i naše specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije. Takođe, možemo da računamo na pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kad je u pitanju obuka naših kadrova kroz različite vidove“, rekao je ministar Lukač.

Ministar je najavio i skoro potpisivanje sporazuma između dva ministarstva o zajedničkoj saradnji i obuci pilota i tehničara iz Srpske zajedno sa pilotima i tehničarima i Helikopterskom jedinicom Srbije.

Foto: Mup.gov.rs

Related posts

Kompanija “Almex” jedina se ponudila da pomogne Pančevu u vanrednom stanju

Mica Milakov

Specijalna emisija “Lice nacije” – posvećana korona virusu

Zorana Stekovic

Ručni rad kao radna terapije u kovinskoj bolici

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija