27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Nema trihineloze u Južnom Banatu, kontrola mesa kod veterinara obavezna

Sezona svinjokolja, dimljena mesa i kobasica je već uveliko počela. U Južnom Banatu nema zaraženih trihinelom, ali je važno da budemo odgovorni i testramo meso svinja kako bi bili bezbedni. 

Domaći proizvodi od svinjskog mesa najuksuniji su i spremni smo da platimo višu cenu kako bi pojeli neku pršutu, slanininu ili kobasicu iz domaće radinosti. Moramo da budemo oprezni i obavezno kontrolišemo meso i proizvode na trihinelu. Koliko je to neophodno objasnila je doktorka Olivera Stanišić epidemiolog.

Ukolko hoćemo da ostanemo zdravi moramo da mislimo i budemo odgovorni kada je neprovereno svinjsko meso u pitanju. Tihineloza je bolest prvenstvno životinja od koje može prvenstveno da oboli čovek. Javlja se prilikom konzumiranja svinjskog zaraženog mesa i mesa divljači. Oboljenje se javlja sporadično, ali mogu da obole i cele porodice. Najčešće se javlja u domaćinstvima koji gaje svinje i neobrade termički dobro meso. Konzumiranjem dimjenim kobasica, dimljenog mesa. To meso mora da bude strogo provereno kod veterinara, metodom digestije, tek kada veterinar izda potvrdu da je meso zdravo od njega može da se prave mesne prerađevine.

Par stotina dinara ne može da bude veliki izdatak da se meso odnese kod veterinara i proveri na trihinelu. Benefit je ogroman, jer ukolko se inficiramo lavre trihinele ostaju skoro doživotno u organizmu.

Related posts

U Srbiji potvrđeno 3.519 novih slučajeva korona virusa

Mirjana Popović

U Kovačici održana manifestacija “Dečja svadba” starih slovačkih običaja

Bojana Kecic

Pančevci ponovo mogu da koriste usluge Gradskog uslužnog centra

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija