4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ministar Vulin: I migranti da poštuju zakon

“Za razliku od većine zemalja EU Srbija je pokazala da je organizovana i humana kada su migranti u pitanju. Od 2015. na ovamo, kada je počela migrantska kriza kroz ovu zemlju je prošlo bar milon ljudi, možda i više. I svi su prošli bez gotovo i jednog incidenta. Nije to palo sa neba. Od 2015. ja sam predsednik Radne grupe Vlade Srbije koja se bavi rešavanjem posledica migratornih kriza. Evropska unija ima samo reči hvale, i ne samo EU već svi koji objektivno posmatraju situaciju u Srbiji i Evropi kažu da je Srbija najorganizovanija i najhumanija. Mi smo se prema migrantima ponašali i ponašamo se sa dostojanstvom. Oni imaju svoja prava i mi poštujemo njihova prava i ponašamo se prema njima kao prema ljudima. Ali ne možete da u vreme pandemije napuštate kampove kako mislite da hoćete, da budete pretnja i za sebe i za druge. To ne ide. U ovoj zemlji se zna šta je zakon, zna se ko sprovodi zakon i to nije nikakva pretnja. Vladavina prava nije pretnja”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, upitan da prokomentariše pisanja pojedinih medija da se njegova izjava da će svi migranti morati da borave u prihvatnim centrima i da će svaki migrant koji napusti prihvatni centar bez dozvole naići na odgovor MUP-a, može shvatiti kao pretnja.

Dodao je da su to isti oni mediji koji u drugačijoj situaciji pitaju gde je država, zašto ne reaguje. “Ako vam kažem da će svako onaj ko ukrade kola naići na odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova da li ja pretim lopovima? Morate da poštujete zakon. Poštovanje zakona je pretnja? Ako je to tako, onda u redu”, rekao je ministar Vulin.

Ponosan sam na pripadnike MUP-a

„Nema većeg motiva i veće časti nego da budete u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, da vam država Srbija da svoju bezbednost u odgovornost i da vam kaže vi ste taj koji ćete brinuti o bezbednosti svakog našeg deteta. To nije pritisak, to je čast“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu Prve televizije.

Istakao je da policija nikad ne prestaje sa radom i da je beskrajno ponosan na pripadnike MUP-a koji su za manje od 10 dana rasvetlili mafijaško ubistvo u Belvilu.

„Znate, to su profesionalci koji su to uradili, nije na meni da rešavam ubistva, nije na meni ni na jednom ministru unutrašnjih poslova ikada da to radi, ali jeste da im da mogućnost da rade, da ih opremim i da ih podržim. Na dobrom smo putu da rešimo i neka druga krivična dela“, naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je rekao da je zahvalan što je u dobrom, snažnom Ministarstvu, i da se već vide rezultati.

„Policija radi svoj posao. Uvek se rešavaju neki slučajevi, otvaraju se novi. To je borba koja nikada ne prestaje. Dva velika klana, Kavači i Škaljari imaju svoje podizvođače ovde, svoje vojnike koji se ubijaju za njihov račun. Mnogi od njih su državljani Republike Srbije, ne možete da sprečite da postoje u svojoj zemlji. Jedino što možete da učinite je da se borite, da dižete tehničku opremljenost, da činite sve da transport droge bude što teži, i da vršenje krivičnih dela bude što neisplativije. Teško je da sprečite nekoga da ubije nekoga ako je on rešio da to uradi, ali poruka da ste uhvatili ubicu posle samo nekoliko dana, govori da baš nije pametno da to uradi u Srbiji. Mi smo u prethodnom periodu imali pet mafijaških ubistava, svih pet je rasvetljeno i rešeno, malo je policija na svetu  koje mogu da se pohvale tako nečim. Zadovoljan sam kvalitetom ljudi u policiji, uvek treba još ljudi, stručnih ljudi, koji su posvećeni ovom poslu. Stopa kriminala pada, sve stope kriminala padaju, u ovoj godini je poraslo samo kršenje javnog reda i mira, što je i razumljivo i zbog policijskog časa, i zbog rušilačkih demonstracija ispred Skupštine, koji su izazvali čitavu lavinu krivičnih dela iz oblasti javnog reda i mira“, rekao je ministar Vulin. 

Kad gledate statističke podatke, Srbija i Beograd su bezbedni, mogu da se porede sa bilo kojom svetskom prestonicom, ali osećaj koji imaju građani Srbije i Beograda o bezbednosti ili nebezbednosti nije dobar, moramo da se osećamo bezbednije. 

„Sinoć smo imali, to ne možete da objasnite, budalu koja je išla i pucala po automobilima na parkingu da bi pokazala da je mangup. Sreća, nema povređenih, što je najvažnije. Policija ga je odmah uhvatila“. 

Related posts

Apel dobrovoljnim davocima krvi

Zorana Stekovic

“Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine” po treći put u Ivanovu

Jasmina Petkovic

Šesti put Igre mladih u Zrenjaninu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija