22. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

1. decembar -Svetski dan borbe protiv HIV-a

Svetski dan AIDS, 1. decembar, obeležava se ove godine pod sloganom “Globalna solidarnost, zajednička odgovornost”, a statistika kaže da je u Srbiji od januara do novembra ove godine novootkrivenih 55 osoba inficiranih HIV-om.U Zavodu za javno zdravlje Pančevo i ove godine organizovano je besplatno i  poverljivo testiranje na HIV.

Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno i poverljivo, a može se obaviti tokom cele godine u savetovalištima pri svim institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u još nekim zdravstvenim ustanovama, u 24 grada širom Srbije. U Zavodu za javno zdravlje  Pančevo tokom cele godine osobe koje su imale rizično ponašanje mogu da se testiraju  na HIV.

Doktorka Lazić ističe  da ako osoba često ima rizično ponašanje, jednom prikazna negativni test ne mora da znači da nema HIV infekciju.

U našoj zemlji kod dve od tri osobe HIV infekcija se dijagnostikuje kada je imunološki sistem osobe već značajno narušen.Kasno postavljena dijagnoza HIV infekcije je povezana sa povećanim rizikom od obolevanja i umiranja, slabijim odgovorom na terapiju i povećanim rizikom za dalje prenošenje.

Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih simptoma, jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala rizik testira.

Related posts

Grad Pančevo raspisao Javni poziv za samostalne umetnike i građane koji se bave kulturom

Bojana Kecic

Zapažen uspeh vojnih vozača na Međunarodnim vojnim igrama

Jasmina Petkovic

Izmeštena ambulanta “Novi svet ” u ambulantu “Centar 2”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija