28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Mihajlovićeva ženama: Niste same, prijavite nasilje

Srbija se i ove godine priključuje globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ s porukom ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje.

Usled pandemije korona virusa, rizik da žene budu žrtve nasilja je povećan, dok smo svi pod tenzijom i uplašeni za zdravlje, bezbednost i finansije. Stoga se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i UN Women, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i norveške ambasade, danas priključuju obeležavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, pod sloganom „Nisi sama, prijavi nasilje!“.

Prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ovom prilikom je izjavila da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju, jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.
„Ali ću poslati nekoliko poruka. Pre svega svim ženama koje trpe nasilje – niste same, svi smo zajedno, moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje. Moja poruka muškarcima je da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno, ali isto tako svi vi koji mislite da ste veliki muškarci ako bijete žene i ako one trpe bilo ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje od vas, niste veliki, baš naprotiv. A poruka svima nama je da ne smemo da zatvaramo oči ukoliko znamo ili vidimo da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama. Moramo da se borimo zajedno. Ali ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i ijedna devojčica trpe bilo koji vid nasilja, moramo da se borimo“, izjavila je ona.
Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, podsetila je na statistike koje kažu da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, te da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija korona virusa prođe.
„Ovom kampanjom ćemo pokušati da dođemo do svake ulice, ulaza, pa i dnevne sobe, i kažemo svakoj ženi koja je u situaciji nasilja da je čujemo, da joj verujemo i da nije sama, da smo uz nju i da prijavi nasilje.“

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da se Evropska unija zato zalaže i nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i aktivnosti čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.
„Kroz projekte koje podržavamo nastojimo da jačamo rodne mehanizme u Srbiji i promovišemo uključivanje rodne perspektive u planiranje i programiranje pomoći. Danas se obraćamo svim ženama u situaciji nasilja i poručujemo: „Nisi sama, uz tebe smo, prijavi nasilje!“.

Norveški ambasador Jorn Jelsta je takođe poručio ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilje.
„Norveška je oduvek bila veliki zagovornik rodne ravnopravnosti. I dok kontinuirano ulažemo napore ka ostvarivanju tog cilja u svojoj zemlji, takođe tu borbu podržavamo i u mnogim drugim državama širom sveta. Štaviše, rodna ravnopravnost, s akcentom na unapređenje položaja i prava žena, jedna je od ključnih oblasti saradnje između Ambasade Norveške i Vlade Srbije”.

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

Related posts

Uskoro telenovela “Zlatno srce”

Mica Milakov

200 godina od pošumljavanja “Deliblatske peščare”

Jasmina Petkovic

Kvantnom medicinom do rane dijagnostike

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija