24. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije

Stanislava Đorđević iz Ožaka čuva tradiciju sviranja gajdi

Stanislava Đorđević iz Odžaka jedina je devojka u Srbiji koja čuva tradiciju sviranja gajdi. Ova osamnaestogodišnjakinja svira frulu i okarinu, a ljubav prema etno muzici nasledila je od svog dede.

Gajde su važan muzički instrument u srpskoj narodnoj tradiciji. Nažalost, sve je manje ljudi koji ih sviraju. Ipak, jedna devojka iz Odžaka, Stanislava Đorđević, odlučila je da se profesionalno bavi sviranjem gajdi i po tome je jedinstvena u našoj zemlji. Ljubav prema etno muzici i duvačkim instrumentima nasledila je od svog dede.

Ova vedra i harizmatična devojka završila je nižu muzičku školu u Odžacima, zatim je nastavila da se usavršava u srednjoj muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru, na etnomuzičkom smeru. Uči tradicionalno pevanje i sviranje, a osim gajdi svira još i frulu i okarinu.

Stanislava nastupa na različitim festivalima koji neguju tradiciju i etno stvaralaštvo. Sa ponosom predstavlja našu tradiciju, a jedan od festivala na koji rado dolazi jeste i “Susret gajdaša” koji se svake godine održava u Kačarevu.

Related posts

Servisne informacije za 8. oktobar

Zorana Stekovic

Grad Pančevo i “Srpska Sparta” za porodicu Lazarević

Mica Milakov

Zapaljen lokal u Padini, motivi lične prirode?

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija