21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Srbija Vesti

Zaupokojena liturgija za patrijarha Irineja, prisutni državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica

Foto: Print Screen

U Hramu Svetog Save jutros u 9 sati počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

Liturgija, na kojoj će besediti episkop bački Irinej, počela je uz pesmu “Ton despotin”.

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poklonio se nad odrom upokojenog patrijarha Irineja.

Na Vučićevom instagram profilu navedeno je, uz fotografiju predsednika nad odrom patrijarha: “Poslednji oproštaj od blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja”.

Vučić je u Hram svetog Save stigao oko 10 sati sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predsednik će, posle liturgije, biti jedan od besednika.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram.

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugaciju želju.

Foto: Tanjug

Related posts

Vučić i Šib o pripremama za posetu Merkel

Miroslava Cvejin

Danas počinje isplata novčane pomoći građanima na KiM

Nikoleta Dragaš

Danas se obeležava Svetski dan radija

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija