21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Emisija Lice nacije posvećena blagopočivšem patrijarhu Irineju

Jedinstvo i smirenost je bila karakteristika patrijarha Irineja

Bio je staložen, smiren čovek. Propagirao je smirenost i jedinstvo srpskog naroda, ono što je bilo najpotrebnije, kako u periodu iz nas, tako i u periodu pred nama.

Kada sam razgovarala sa vladikama o novom patrijarhu nakon smrti patrijarha Pavla, rekli su mi da mu je patrijarh Irinej veoma sličan. Velika vrednost SPC je da svaki patrijarh donese nove stavove, jer svako vreme zahteva nove stavove, rekla je Slađana Zarić, novinarka i urednica RTS-a.

“Mislim da je vrlina patrijarha Irineja zato što je bio drugačiji i ostajao dosledan tome. Narod u njemu nije tražio patrijarha Pavla, voleo je patrijarha Irineja”, istakla je Slađana Zarić.

“Patrijarh Irinej pokazao je da je dobar diplomata. Bio je pravi čovek u vremenu u kome jesmo sada”, zaključila je novinarka i urednica RTS-a, Slađana Zarić.

Pokazao je da je dobar diplomata. Bio je pravi čovek u vremenu u kome jesmo sada.

Patrijarh Pavle je bio izuzetno prisutan u životu patrijarha Irineja

Patrijarh Pavle bio je sveprisutan i u životu patrijarha Irineja. Njihovo sažimanje i dejstvo moglo se videti u delovanju patrijarha Irineja.

Patrijarhov doprinos u gradnji crkava ne smemo da zaboravimo. Žao mi je što Hram Svetog Save nije osvešćen, a trebalo je da se to dogodi u oktobru.

Ako smo od patrijarha Pavla naučili da budemo ljudi, ono što bi trebalo da naučimo od patrijarha Irineja jeste da budemo staloženi, i da dobro razmislimo i budemo mudri, poručila je novinarka i urednica RTS-a, Slađana Zarić.

Sanja Lubardić, urednica i voditeljka Studija B rekla je da su blagost i snaga, odlučnost i vedrina krasili patrijarha Irineja.

” I ime patrijarha Irineja kada bi se prevelo sa grčkog znači Mirko. Mnogo puta smo se sretali, neverovatna blagost i snaga, odlučnost i vedrina. To su osobine koje su neophodne za duhovnika. Imamo utisak da liči na našeg oca. Bio je čovek izuzetnog obrazovanja, kao duhovnik je bio harizmatičan za one koji su ga sretali uživo. Nije imao potrebe za mnogo slikanja, reklamiranja. Imao je probleme sa crkvom u Crnoj Gori. On je napravio njihovu monašku školu. I dok je sedeo u Nišu, pod njegovom upravom su bile stotine zapustelih srpskih sela, o svemu je vodio računa.”

Služio je na odru mitropolita Amfilohija, pružio podršku crnogorskom narodu i to je krajnja i najveća žrtva patrijarha Irineja, kazala je urednica i voditeljka Studija B, Sanja Lubardić.

Njegova ljubav prema našem narodu povezala je sve, istakla je Sanja Lubardić.

Naš patrijarh insistirao je mnogo na jedinstvu. On je, takođe, služio svaku liturgiju. Kada se upokojio mitropolit Amfilohije, on je, iako je imao 90 godina, stajao sve vreme i služio liturgiju.

Moramo da budemo razumom na zemlji, govorimo o lepim godinama, koje su imali i patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, ali je epidemija nanela strašne gubitke crkvi. Patrijarh Irinej je otišao u Crnu Goru i na taj način pokazao šta je hrišćanska ljubav, rekla je novinarka i voditeljka Studija B, Sanja Lubardić.

I sam grob patrijarha je skroman, kao što je i on bio, istakla je urednica i voditeljka Studija B.

Related posts

Televizija Pančevo na koncertu Brajana Adamsa! Nakon trinaest godina ponovo u srpskoj prestonici

Zorana Stekovic

Sećanje na Đorđa Vajferta, srpskog industrijalaca i dobrotvora

Vanja Vićentić

,,Železničar” na pravom putu u Prvoj Ligi

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija