25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Kovčeg sa telom patrijarha u Hramu Svetog Save, vernici odaju poštu

 

Počasna garda ispred Patrijaršije, čeka se prenos kovčega

Ispred Saborne crkve u Beogradu očekuje se unošenje kovčega sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja u hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija.

Ispred Patrijaršije su poređani pripadnici počasne garde Vojske Srbije koji će ispratiti kovčeg iz Patrijaršije u Sabornu crkvu.

 U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštencii čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.Vernici, uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici, kojih nema mnogo, mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu hrama, od koga su odvojeni paravanima. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru posle liturgije održane u Sabornoj crkvi.Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.
Do Hrama kovčeg je prenet u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.


U Hramu je kovčeg dočekalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Foto:Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić na otvaranju kuće bana J. Jelačića

Zorana Stekovic

I danas bez naplate parkiranja

Bojana Kecic

Hitna pomoć: Pretučen mladić u Omoljici

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija