19. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Kovčeg sa telom patrijarha u Hramu Svetog Save, vernici odaju poštu

 

Počasna garda ispred Patrijaršije, čeka se prenos kovčega

Ispred Saborne crkve u Beogradu očekuje se unošenje kovčega sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja u hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija.

Ispred Patrijaršije su poređani pripadnici počasne garde Vojske Srbije koji će ispratiti kovčeg iz Patrijaršije u Sabornu crkvu.

 U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštencii čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.Vernici, uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici, kojih nema mnogo, mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu hrama, od koga su odvojeni paravanima. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru posle liturgije održane u Sabornoj crkvi.Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.
Do Hrama kovčeg je prenet u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.


U Hramu je kovčeg dočekalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Foto:Tanjug

Related posts

JS U VRŠCU PREŠLA U SNS: Nastavlja se serija prelazaka u Južnobanatskom okrugu

Zorana Stekovic

Počela sednica Vlade Srbije sa Srbima sa KiM, prisustvuje Vučić

Zorana Stekovic

Preminuo glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija