22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Srbija Vesti

Predsednik Vučić:Patrijarh Irinej-veliki čovek srpske crkve i naroda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.

U telegramu se kaže:

“U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo.

Samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri.

Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.

Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: tanjug

Related posts

Predsednik Vučić danas sa MMF-om putem video-linka

Nikoleta Dragaš

“Dani pančevačkog roka” ispred Kulturnog centra

Nikoleta Dragaš

JKP „ZELENILO“ uređuje kružni tok u naselju Tesla

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija