13. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Građani se opraštaju od patrijarha Irineja, sahrana u nedelju u kripti Hrama Sveog Save

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha je iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani da se prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC pridržavaju epidemijskih mera, ali neki to ne čine.

Građani ispred Hrama Svetog Save čekaju u redu da uđu kako bi odali poštu patrijarhu Irineju.

Sveštenici nad odrom patrijarha čitaju jevanđelja, i tako će biti cele noći, sve do jutra, kada je planirana sveta zaupokojena litugrija i sahrana. 

Prepodne u Sabornoj crkvi se, uprkos apelima SPC i zvaničnika, nisu se poštovale protivepidemijske mere. Kada je reč o tome, tokom popodneva je situacija bila bolja.

Građani su u manjim grupama ulazili u Hram Svetog Save i ugavnom su nosili maske. Oni koji nisu imali maske, dobijali su ih na ulazu.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije koronavirusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

Mitropolit Porfirije je za Tanjug rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

Posmrtni ostaci patrijarha u Hramu Svetog Save

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet je u Hram Svetog Save, gde će sutra biti sahranjen.

Špalir pripadnika VS dočekao je kovčeg, a unutra sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Kovčeg će biti prekriven mantijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla). 

Ispraćaj kovčega sa telom patrijarha Irineja ka Hramu Svetog Save

Posle završetka liturgije i pomena u Sabornoj crkvi, povorka i kovčeg sa telom patrijarha Irineja krenuli su ka Hramu Svetom Save.

Pripadnici Vojske Srbije će napraviti špalir ispred Hrama, a unutar Hrama beogradski sveštenici. 

Posmrtni ostaci patrijarha preneti u Sabornu crkvu

Garda Vojske Srbije prenela je telo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Telo patrijarha jutros uneto nakratko u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

FOTO Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić u Banjaluci: Mir i zajednički rad su budućnost

Jelena Obradović

Pomoć roditeljima dece koja nisu u predškolskom sistemu

Jasmina Petkovic

Grad pomaže Narodnu kuhinju

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija