20. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Projekat ,,Jadran” strateški važan za državu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se sa Marni Finlejson, generalnom direktorkom kompanije “Rio Tinto” za borate i litijum. Sa njom je razgovarala o realizaciji projekta „Jadar“. Sastanku su prisustvovale i ambasadorke Australije i Velike Britanije u Srbiji, Rut Stjuart i Šon Meklaud, ambasador SAD Entoni Godfri, kao i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlovićeva izjavila je da je ovo Ministarstvo, zajedno sa “Rio Tintom” i građanima Srbije, a posebno Mačvanskog okruga, tu da da realizuje jedan strateški važan projekat za našu zemlju. U pitanju je projekat koji je tu da omogući dalji razvoj Srbije i da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji i boljem svetu. Projekat „Jadar“ je strateški važan, kako za ekspolataciju i proizvodnju litijuma, tako i za zelenu ekonomiju, za naš BDP, nova radna mesta i održivu ekonomiju kojoj težimo, rekla je Mihajlović.

Mihajlovićeva je dodala i da se formira velika radna grupa koju će činiti kako predstavnici kompanije „Rio Tinto“, tako i svih resornih ministarstava, jer ovo nije projekat jedne institucije, već cele Srbije.

„Ono što nam je do sada nedostajalo jeste bolja interakcija sa građanima, jer svako od nas razmišlja o životnoj sredini i tome kako će izgledati sve kada se rudnik otvori i krene proizvodnja, i na to ćemo staviti akcenat. Rudarstvo danas čini samo 1,9 odsto BDP-a zemlje, a potencijala je mnogo. Vrednost projekata u rudarstvu iznosi 3,5 milijardi dolara, a može da bude mnogo veća i na tome ćemo zajedno raditi. Zahvaljujem vladama SAD, Australije i Velike Britanije na podršci, za nas je od izuzetnog značaja da na teritoriji Srbije rade najveće i najbolje svetske kompanije“, zaključila je Mihajlovićeva.

Marni Finlejson rekla je da su dijalog, saradnja i partnerstvo sa Vladom Srbije i lokalnim zajednicama važni za realizaciju projekta koji ima ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“.

Litijum je materijal budućnosti, od velike važnosti za razvoj čovečanstva. Posvećeni smo razvoju jadra u skladu sa modernim tehnologijama i održivim pristupom za zaštitu životne sredine, zaključila je Finlejson.

 Ovo je više od rudarskog projekta, gradićemo savremeni rudnik, sa pratećom infrastrukturom i u tom poslu otvoriti više od 2.000 radnih mesta. Jedan od tri najvažnija proizvoda je litijum karbonat, važan za proizvodnju baterija za električne automobile. Ulažemo dodatnih 200 miliona dolara za završnu fazu ispitivanja, što će ukupno iznositi 450 miliona dolara do sada. Procenjena vrednost investicije je milijardu i po dolara. Ovim prijektom, jednom od najvećih investicija u istoriji zemlje, stavićemo Srbiju na mapu zelenih ekonomija“, rekla je ona.

Vladan Krasavac rekao je da je projekat „Jadar“ jedan od najavžnijih projekata Vlade i jedan od ključnih za Mačvanski okrug i Loznicu, te da će doneti prosperitet ovom kraju i Srbiji, ako se bude realizovao u kontekstu najviših ekoloških standarda i uz komunikaciju sa meštanima.

„Pored brojnih investicija u saobarćajnu infrastrukturu, pre svega auto-put i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac i Šabac-Loznica, Mačvanski okrug očekuje ubrzani privredni razvoj. Ovim možemo postati i zamajac daljeg razvoja Srbije. Velika želja nam je da realizujemo ovaj projekat, ali i da očuvamo prirodu, životnu sredinu i zdravlje građana“, rekao je Krasavac. Sastanku povodom projekta “Jadar” prisustvoval su i ambasadorke Australije i Velike Britanije u Srbiji, Rut Stjuart i Šon Meklaud, ambasador SAD Entoni Godfri.

Related posts

Pokušao da zapali kuću u Starčevu

Nikola Toadjer

ZA DEO GRADA DELIMIČNO IZMENJEN REŽIM GREJANJA

Zorana Stekovic

Potpisan ugovor za izgradnju Moravskog koridora

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija