21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Srbija Vesti

Mihajlović: Srbija će postati energetski koridor

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović najavila je danas nekoliko važnih investicija u sektoru rudarstva i energetike i planove da Srbija postane energetski koridor i ruta za prenos energije.

“Kao što smo u transportu uspeli da postanemo tranzitni koridor, isto tako ćemo učiniti sve da Srbija postane energetski koridor i nezaobilazna ruta u prenosu energije. Velike su mogućnosti u ovom sektoru i cilj je da obezbedimo dovoljno struje, gasa, derivata i toplotne energije”, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je najavila nekoliko značajnih investicija u sektoru rudarstva i energetike.

“Između ostalog planiramo izgradnju tri hidroelektrane na Drini, vrednosti pola milijarde evra, izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, Transbalkanskog koridora. Završavamo Kostolac B3 i radićemo na povezivanju prenosne mreže, sve s ciljem da obezbedimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije koja nije na ugalj”, najavila je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da se to u energetici naziva tranzicija, tj. proizvodnja električne energije koja u najmanjoj mogućoj meri utiče na životnu sredinu.

Dodala je i da je za ceo region neophodna energetska stabilnost i svaki proizvedeni kilovat električne energije.

“Naš region mora biti ‘zeleniji’ i energetski stabilniji i važno je da svi zajedno radimo više na zelenoj agendi. To je važno i za Republiku Srpsku, i za BiH. Drina je reka na kojoj mogu da se naprave hidroelektrane, a izgradnja prve od tri, ‘Buk Bjela’, počeće 2021. godine”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Related posts

Konkurs za vatrogasce

Mica Milakov

Ministar Vulin: Vojno zdravstvo jače za novih 195 pripadnika

Branislava Grčić

Vučić: Srbija konstruktivan partner Regionalnog saveta za saradnju

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija