27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Politika Vesti

Povećanje plata od 1. januara, do petka 10.000 dinara na računima zdravstvenih radnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će od 1. januara biti povećane plate medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve ostale zaposlene u javnom sektoru povećanje će biti 3,5 procenata.

“Ići ćemo od 1. januara, i u uslovima kovid i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru za 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila”, objasnio je on.”

Za povećanje plata, tvrdi, biće dobijena saglasnost MMF-a, i to neće biti razbacivanje, niti bacanje novca, odnosno neće ugroziti stopu javnog duga, već će sve biti pod apsolutnom kontrolom.

Vučić je ukazao da je to povećanje od po 27 evra ako je prosečna plata sada na 510 evra.

Predsednik je kazao da je to izvanredan uspeh, na veliku radost ljudima kao što su policajci, vojnici, socijalni radnici, zaposleni u javnoj upravi, rudari,…

To je, dodaje, ogroman uspeh, kada je moguće povećavati plate u okolnostima velike recesije, a to je, ukazuje, moguće što su građani verovali u teške reforme, iako su, zbog aktuelne situacije, manje radili, te taj novac objektivno nije zarađen, ali je zarađen odgovornošću u prethodnim godinama.

Izrazio je nadu da će privatni sektor imati snage da to ne samo prati, već bude ispred.

“Veoma bi loše bilo da javni sektor bude ispred privatnog, jer će onda svi želeti da pobegnu u javni sektor, a to bi bila katastrofa za zemlju”, ukazao je Vučić. Istakao je da ovo povećanje predstavlja ujedno podsticanje privatnog sektora i zahvalnost vojnicima i zdravstvenim radnicima za dobro obavljen posao.

Pomoć od po 10. 000 dinara za zdravstvene radnike najkasnije do idućeg petka biće na njihovim računima, najavio je Vučić.

Vučić je, upitan da li je država uplatila po 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, a ako nije kada će, rekao da je novac pripremljen i da je doneta odluka vlade i RFZO.

“To je oko 12 miliona evra, ogroman novac je u pitanju, odnosno 1,3 milijarde dinara. Taj novac biće uplaćen do petka”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je Ministarstvo zdravlja obavilo svoj posao, ali druga ministarstva kao što su MUP, vojska, Ministarstvo pravde, rada, još nisu dostavili svoje zaključke, pa kada oni budu dostavili, svi zaposleni u zdravstvu dobiće taj novac.

Related posts

Vlada Srbije hitno razmatra nove mere protiv širenja koronavirusa

Katarina Popović

NOVO: U Južnobanatskom okrugu 127 osobe pozitivne na COVID-19, beleži se pad broja ljudi u samoizolaciji

Katarina Popović

Predsednik Vučić i Šmid o ućešću OEBS u reformskim procesima u Srbiji

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija