12. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić na Pariskom mirovnom forumu o osnaživanju zdrastvenih sistema i ekonomije

Predsednik Srbije preko video-linka prisustvuje ceremoniji Foruma, na kojoj su se obratili predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i direktorka MMF Kristalina Georgijeva.

Predsednik Srbije je u video-poruci, u prvi plan stavio tri pitanja.

“Na koji način možemo da podržimo farmaceutsku industriju širom sveta, kako bi što pre obezbedila odgovarajuću vakcinu? Kako da, uz uzajamnu solidarnost, radimo na stvaranju najboljih mogućih zdravstvenih sistema u cilju zaštite obolelih od kovida-19, kao i svih drugih građana? Na koji način da zaštitimo naše ekonomije”, naveo je predsednik Srbije.

On je konstatovao da je potrebno da se razgovara o nalaženju najboljih ekonomskih mera koje bi trebalo da se sprovedu na odgovoran i disciplinovan način, jer ćemo tešku ekonomsku krizu doživeti tek kada se pandemija završi.

Na današnjoj ceremoniji, video-porukama obratilo se više od 60 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Među govornicima ovogodišnjeg skupa koji se održava u digitalnom formatu, u zajedničkoj potrazi za kolektivnim odgovorom na pandemiju koronavirusa učestvuju i predsednik Kine Si Đinping, premijer Indije Narendra Modi, premijer Kanade Džastin Trido, premijer Španije Pedro Sančes, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

Glavna tema skupa je pandemija koronavirusa, odnosno njene posledice po privredu i po svakodnevni život građana, kao i pitanje kako će izgledati “postkovid” svet.

Od 2018. godine, Pariski mirovni forum je skup na kome šefovi država i međunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora, rade na izgradnji novih oblika kolektivnog delovanja.

Related posts

Uspešni povrtari Vojlovice

Bojana Kecic

Vučić: “Obradovićev poziv vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč”

Jelena Obradović

Vučić sa grčkim predsednikom Pavlopulosom: Zahvalan sam Grčkoj koja podržava teritorijalni integritet Srbije

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija