13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Vesti

Danas se obeležava 102 godine od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu kod nas se obeležava kao državni praznik. Za ovaj datum vezuje se bogata istorijska pozadina i simbolika.

11. novembra Srbija obeležava državni praznik. Na taj dan polaganjem venaca na spomenike iz I Svetskog rata podsećamo se svoje prošlosti. Na ovaj datum 1918. godine potpisano je primirje kojim su završena borbena dejstva u Velikom ratu.

Iako su primirjem borbena dejstva obustavljena, na zvanično okončanje Prvog svetskog rata moralo se čekati do potpisivanja Pariskih mirovnih sporazuma u narednim godinama.

Dan primirja  u Prvom svetskom ratu obeležava se u Srbiji od 2012. godine. Od mnogih ratova koje je naša država vodila ovaj je svakako bio najrazorniji. S toga se, na ovaj datum podsećamo i na brojne žrtve.

Poslednji meseci 1918. godine bile su prekretni za noviju srpsku istoriju. Tada je završeno okupljanje srpskog naroda u jednu državu, nakon čega je usledilo vreme o kojem istoričari još uvek imaju podeljena mišljenja.

Reporter: Nikola Miloševski
Snimatelj: David Masl

Related posts

Telenovele “Rubi” i “Zlatno srce” od ponedeljka samo na RTV Pančevo

Mica Milakov

Predsednik Vučić: U pančevačku bolnicu stiže sutra 5 novih respiratora

Jasmina Petkovic

Pedijatri i ginekolozi u naseljenim mestima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija