15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U toku čišćenje Ponjavice kod Banatskog Brestovca

U toku je čišćenje korita na Ponjavici u delu koji obuhvata potez kod Banatskog Brestovca. Korito se čisti u skladu sa odobrenjem nadležnih pokrajinskih institucija, lokalne samouprave i pančevačkog „Zelenila“ koje upravlja ovim parkom prirode.

Ambijentalnu odliku parka prirode Ponjavica karakteriše jedinstvenost stalne vodene površine i kontrast strme leve i niske desne obale koju graniči korito reke. Ukupna površina ovog parka je 134 hektara.

Ponjavica nastaje kod sela Omoljica i duga je deset kilometara od čega je 7,2 kilometara toka kroz zaštićeno područje. Pored 100 biljnih vrsta područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica

Poseban kvalitet ovom tipu ekosistema daje prostorna smena šumskog zelenila, žbunastih drveća i grmlja, stabala voćkarica, kao i neposredna blizina dva naselja i postojeće vikend zone.

Reka Ponjavica pripada Crnomorskom slivu i u njoj živi 20 vrsta riba. Pored 100 biljnih vrsta područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica i to posebno gnezdarica ali i jastreb, kormoran, kao i zaštićene životinjske vrste lasica i tvor.

Related posts

Udruženje žena “Pančevke Gornji Grad” slobodno vreme iskoristile za uređenje novog prostora

Jasmina Petkovic

U Srbiji preminulo 9 osoba od korona virusa

Bojana Kecic

Jovanov: Lopovske revolucije treba da znaju da njihove pretnje nikoga ne plaše

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija