23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Tači u Hagu: Razumem optužnicu, ali je ne priznajem

Hašim Tači, jedan od osnivača i član Glavnog štaba terorističke paravojske na Kosovu, OVK, izjavio je danas da ne priznaje optužbe koje mu se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova stavljaju na teret.

Čuo sam ih, pročitao i ne slažem se ni sa jednom od njih”, rekao je Tači, nakon što mu je pročitana optužnica na prvim pristupanju pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

“Časni sude optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice”, rekao je Tači izjašnjavajući se o krivici.

Negirao je optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Branilac Hašima Tačija advokat Denis Hoper upitao je danas sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o “žutoj kući’ i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je ovaj sud osnovan.

“Ništa u ovoj optužnici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon dramatične pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del Ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija”, rekao je Hoper ukazujući da odbrana ima samo redigovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Hoper je rekao da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova po osnovu istraživanja trgovine ljudskim organima, a o kojima sada nema ni reči u optužnici.

“To su bile optužbe za mrlju na Kosovu i Kosovarima i bio je osnov za osnivanje tzv. kosovskog suda, iako nema ništa od Kosova, pa ni grb, ni orla”, naveo je pored ostalog Tačijev advokat.

Najavio je da će odbrana tražiti Tačijevo privremeno puštanje na slobodu u najkraćem roku, napominjući da je bila iznenađena njegovim hapšenjem prošle sedmice.

Upitao je da li je neophodno da se Tači nalazi u pritvoru, tvrdeći da je Tači častan čovek, od integriteta i koji se borio za mir.

Nakon toga advokat je čitao citate iz knjige o Tačiju, u kojoj se pored ostalog navodi da je on “radio na kompromisu sa Srbijom, dok je ona činila strašne zločine nad njegovim narodom”.

Negodovao je što se Tačiju stavljaju lisice na ruke, tvrdeći da on nije čovek za kojeg je takvo postupanje potrebno.

Tači odgovara po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su : 1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

“Postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična dela”, naveo je predstavnik tužilaca čitajući optužnicu.

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata Denis Hoper izjavio je da je odbrana Tačija za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se spremi.

Hoper je istakao je da mu nije jasno zašto sve odrađeno “iznenada” u kratkim rokovima, ukazujući da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.

Krasnići izveden pred sudiju u Hagu

Jedan od članova Glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i izjašnjavanja o krivici.

“Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod”, rekao je Krasnići nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a to su brojni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

“Ne osećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovde doveden”, rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici na prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački poduhvat (UZP).

“To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o životu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu sa zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama”, rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP “bila Srbija svi koji su podržavali politiku Beograda”.

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, “bio glas onoga za šta smo se borili”.

On je tokom ročišta više puta ustvrdio da ništa od onoga što se navodi u optužnici nije tačno te da će u danima koji predstoje izneti suprotne činjenice.

Naveo je i da se protiv Srbije borio politički i da nikad nije ništa radio protiv civila.

“Ja sam intelektualac, nikad mi niko nije stavljao lisice na ruke niti sam se loše ponašao prema bilo kome i jako me povređuje ova procedura koju vi ovde primenjujete”, naveo je pored ostalog Krasnići žaleći se na “nepravdu koja mu je naneta”.

Krasnići je rekao da je želeo da se brani sam, ali da je njegova porodica insistirala da ima advokata.

On će do daljeg biti u pritvoru, a sudija ga je podučio da može da podnese zahtev za odbranu sa slobode.

Tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.

Krasnići je uhapšen prošle srede, 4. novembra i istog dana je iz Prištine izručen Hagu, gde je smešten u pritvor.

Krasnići se tereti u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su: 1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi , 2. stavljanje u zatvor, 3. nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Ovom ročištu prisustvovao je i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok je Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa kovidom 19.

Krasnići se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem, Redžepom Sljimijem, Krasnići je optužen za “udruženi zločinački poduhvat”, u kojem su učestvovali i drugi pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko određenih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.

Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici, redom su nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.

Radi ostvarivanja cilja udruženog zločinačkog poduhvata Krasnići i ostali optuženi su za krivična dela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obuhvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rustem Mustafa, Shukri Bulja,

Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.

Rusija o liderima OVK: Svi optuženi moraju da budu kažnjeni

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas, komentarišući rad Specijalnog suda u Hagu za zločine tzv. OVK, da svi koji su optuženi za teške zločine moraju da se suoče sa zakonom i “zasluženom kaznom”.

“Ključno je da svi oni koji su krivi za teške zločine, koje je otkrio izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, suoče sa zakonom i zasluženom kaznom. Ovde ne može biti imuniteta”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se napominje da Moskva obraća pažnju na aktivnosti suda u vezi sa istragom o krivičnim optužbama protiv bivših lidera tzv. OVK, prenosi TAS S i izdvaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija kao jedne od optuženih lidera tzv. OVK.

Related posts

Stefanović: Obradović pomešao Vučića sa Jeremićem, Đjilasom

Zorana Stekovic

REZULTATI POSLOVANJA NIS GRUPE U PRVOM POLUGODIŠTU 2019. GODINE

Zorana Stekovic

Počela vakcinacija u Opštini Kovin

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija