13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Merima Njegomir u Licu nacije: Dok pevam ja živim

Gošća ovonedeljnog Lica nacije bila je naša istaknuta umetnica Merima Njegomir. Sa njom smo razgovarali o brojnim iskustvima iz njene bogate karijere, trenutnoj pandemiji virusa COVID-19, kao i uticaju koji ima na naše  estredne umetnike.

O uticaju pandemije COVID-19 na estradne umetnike

Na početku emisije Merima Njegomir se osvrnula na trenutnu pandemiju virusa COVID-19 i uticaju koja ima, kako na nju, tako i na njene kolege:

“Odolevam uporno koroni, iako mnogo radim mnogo se i čuvam. Mislim da je i stvar imuniteta, tako da ujutru pijem vitamin C 1000mg, vitamin D, kompleks vitamin B,  kao i ekstrakt iz koštice grožđa koji je jako dobar za krvotok,  s obzirom da korona virus utiče na zgrušavanje krvi. Jedem puno voća kao što je grožđe i pevam.”

“Nastupala sam u martu na jednom lepom koncertu u Ivanjici, kao i  28. juna na Vidovdan. To je sve od nastupa za ovu godinu. Ja sam ostvarila nacionalnu penziju, ali nekim kolegama koji žive od nastupa i time izdržavaju svoju porodicu je jako teško ove godine.”

Naša umetnica se osvrnula i  na jedan problem koji je usko povezan sa položajem izvođača u vreme pandemije: “Novinari i same kolege su preterivale u izjavama o prihodima izvođača pre korone, pa se često moglo čuti o  desetinama hiljada evra za nastup u ugostiteljskom objektu.”

Njegomir: Uspela sam da održim svoj stil bez obzira na trendove

Merima Njegomir se potom osvrnula i na početke svoje karijere:

“Počela sam da nastupam sa  18 godina, da bi me šest godina kasnije prvi put primetili i pozvali u Radio Beograd. Kada sam snimila za Radio znala sam da su mi sva vrata otvorena. Tamo je izvođačima bilo omogućeno da vežbaju i uče od vrhunskih stručnjaka.”

“Moj otac je bio izuzetno strog i patrijarhalan. Majka mi je imala izuzetan glas i izuzetno je pevala. Kada sam im rekla da ću nastupati majka je bila presrećna, dok je otac bio očajan u početku. Međutim, kasnije je bio ponosan na mene kada je video da sam izgradila pristojnu karijeru. Ipak, čak i kada sam nakon deset godina u potpunosti izgradila svoje ime, sugerisali su mi da nađem i uobičajno zaposlenje.”

“Kao što je danas finansijski izvođačima teško, tako je bilo mnogima i devedesetih godina . Za razliku od većine kolega ja tada nisam putovala po Evropi. Jednostavno, imala sam izgrađen stil i standard ispod kojeg nisam htela da idem. Tako i u svojoj karijeri nisam htela da pevam one numere koje mi se nisu svidele. “


“Estrada je danas pod velikim uticajem rijaliti programa. Sada iz takvih mesta izlaze izvođači koji pretenduju na položaj estradnih zvezdi, dok ste nekada morali da zadovoljite niz kriterijuma da biste to poslali. Za početak da nastupate barem deset godina, kao i da ste član pojedinih udruženja estradnih umetnika.
Jedan od problema naših estradnih umetnika što je sve na njima, retko koji ima menadžera koji se brine o tehničkim detaljima posla.” zaključila je Njegomir.

“I emotivne pesme mogu da se prenesu na publiku tako da ona bude zadovoljna”

“Desilo mi se da zaplačem tokom vidovdanskih koncerata. Tokom devedesetih na jednom od koncerata bila je prisutna porodica Karić. Primetila sam da je tokom mog izvođenja “Vidovdana” Sreten Karić zaplakao. I ja sam zaplakala. I sada mi se plače kada se setim. Međutim, smatram da takve teške i emotivne pesme mogu da se prenesu na publiku tako da ona bude zadovoljna.”

“Kada razmišljam o onome šta se  dešavalo u ovih 48 godina moje karijere pomislim da sam proživela 5 života. Nikad neću reći da sam posebna, ali uvek sam imala svoj put, koji je bio različit od puteva ostalih. Ono što sam za ovo vreme je naučila da nikada ne treba zapostaviti porodicu i prijatelje, što se nama danas često dešava.”

 “Često sam članica žirija i mogu samo reći da taj posao nije lak. Najčešće se radi  o odabiru između numera gde je razlika u kvalitetu minimalna. Budila  sam se često uznemirena jer sam preispitivala svoje odluke. Međutim, često sam razmišljala o tome i zaključila da će svaka kvalitetna pesma, bez obzira na odluke žirija, na posletku naći put do publike.” izjavila je Merima Njegomir.

“Često me pitaju zašto se normalno ponašam iako sam poznata. Ja im odgovaram da dar koji sam dobila na rođenju ne mogu da koristim kako bih bila nadmena ili samo da bi zarađivala. Ja samo želim da pevam, kako za publiku tako i za sebe. Dok pevam ja živim.” zaključila je Merima Njegomir na kraju emisije “Lice nacije”.

Related posts

Stefanović: Pripremamo kasarne za potencijalno služenje vojnog roka

Mirjana Popović

Titula državne prvakinje kruna uspeha za Ivu Mioč

Vanja Vićentić

Kako je Vučić obišao Srem – kao vozač bez obezbeđenja

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija