23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Krizni štab: Okupljanja do pet osoba, osnovci i srednjoškolci na “mini raspustu”

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je danas na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Takođe, i srednjoškolci će imati “mini raspust” – 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

“Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju ‘mini raspust’ u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa”, rekla je Kisić na pres konferenciji.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

“Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši”, navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Na onlajn nastavi 200 đaka, od 1. septembra 708 zaraženih

Od početka školske godine, od 1. septembra, u školskoj sredini u Srbiji je ukupno potvrđeno prisustvo virusa korona kod 708 đaka, i to 308 u osnovnim i 400 u srednjim školama, Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je prethodne nedelje, od 26. oktobra do 1. novembra, ukupno u školama potvrđen virus kod 248 dece – 97 osnovaca i 151 učenika srednje škole.

U prva četiri dana ove nedelje, od 2. do 5. novembra, prisustvo virusa kovid 19 utvrđeno je kod 202 učenika – 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole, prenela je Kisić Tepavčevcih.

Prema njenim rečima, za osam nedelja, od početka školske godine, uglavnom se radilo o zaražavanju van školske sredine.

“Kada se pojavi slučaj virusa, odmah se reagovalo, pa bi odeljenje, odnosno njegova polovina, bila na onlajn nastavi 14 dana”, rekla je ona.

Kisić je istakla da sada 200 đaka pohađa nastavu onlajn.

“Upravo su takve mere predostrožnosti dovele da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju naše dece i nastavnika i profesora”, rekla je Kisić.

Navela je i da ima delova zemlje u kojima nije bilo potvrđeno korone kod đaka.

Tako kovid 19 nije potvrđen u osmoletkama u Severnobačkom, Zapadnobačkoom, Podunavskoj, Topličkom, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskopomoravsom, Prizrenskom okrugu.

Kada je reč o srednjim školama, do sada nije potvrđen virus u školama sa teritorije Severnobačkog, Severnobanatskog, Moravičkog, Pirotskog, Pećkog, Prizrenskog okruga.

“Sve čestitke za đake, koji su pokazali kako se može naučiti da se živi sa ovim virusom, dovodeći sebe u što manji rizik. Od dece treba da učimo”, poručila je Kisić Tepavčević.

Novim zakonom biće omogućene mandatne kazne

Kisić Tepavčević je izjavila da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da je za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

“Ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona, jeste mogućnost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera”, rekla je Kisić.

Predlog zakona je juče usvojen na vladi, a Kisić dodaje da je potrebno da prođe osam dana kako bi taj Zakon stupio na snagu.

Šta znači odluka: Ne više od pet ljudi?

Kisić Tepavčević je rekla da nova zabrana okupljanja više od pet osoba nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja.

Kisić Tepavčević ističe da će i ta mera biti, kao i prethodne, zakonski regulisana, kao i da ć se odnositi na javne manifestacije.

Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.

“Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra”.

Dodaje da je ta mera uvedena za javna okupljanja u skoro svim zemljama i da je kod većine upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove – nošenje maske, razmaka i slično.

Imamo kapaciteta za veći broj testiranja, moramo biti racionalni

Kisić Tepavčević je izjavila da zdravstveni sistem trenutno ima kapacitet i za veći broj testiranja nego što se sada testira, ali da moramo biti racionalni pošto niko ne zna koliko će ova situacija potrajati.

Ona je rekla da se testiraju svi za koje lekari utvrde na osnovu simptoma i pregleda da treba da se testiraju.

Objašnjava da su sada prisutne respiratorne infekcije i virusi koji imaju slične simptome kao kovid i da se kod određivanja ko treba da se testira primenjuju važeći zdravstveni kriterijumi.

“Sada se ne razlikuju simptomi respiratornih infekcija od kovida i svako kada dobije neki simptom pomisli da bi trebalo da se testira, ali moramo da budemo racionalni u upotrebi testova, pošto ne znamo koliko će ovo sve trajati”, istakla je ona.

Upitana kako komentariše to što od oftamologa stižu informacije da dolazi sve više pacijenata koji imaju problema pošto se dezinfikuju UV lampama, rekla je da to treba pitati oftamologe i da bi svakako eventualnu vezu trebalo dobro ispitati.

Najrizičnije ponašanje građana od 30 do 59 godina

Kisić Tepavčević je rekla da se indirektno može zaključiti da je uzrasna struktura od 30 do 59 godina ta koja ima najrizičnije ponašanje.

Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanje gde je okidač za svakodnevni porast od više od 2.000 zaraženih, da li su to noćni klubovi, i kako kontrolisati okupljanja više od pet osoba, to jest zašto Krizni štav nije tražio skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ukazala da je nemoguće dati precizan odgovor na to.

Prema njenim rečima sa velikom verovatnoćom, ako gledamo uzrasnu strukturu od 30 do 59 godina, odmah možemo zaključiti da se radi o radno aktivnom stanovništvu koje se najviše kreće i ima najviše kontakata.

Kada se radi epidemiološko istraživanje vrlo često, dodaje, ustanovi se da je zaraženo lice prisustvovalo nekom slavlju, događaju ili da se radi o izlasku vikendima gde se nalazi veći broj ljudi koji se očigledno ne pridržava mera.

S tim u vezi je naglasila da se indirektno može zaključiti da je ponašanje kod stanovnika od 30 do 59 godina najrizičnije.

“Ako dodamo uzrasnu grupu od 20 do 29 godina, radi se o 3 od 4 čoveka u zemlji”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević rekla je da Krizni štab svakog dana evaluira situaciju i razmišlja o potencijalnim novim merama ili adaptiranjem postojećih, dodajući da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata nešto o čemu se pričalo.

Međutim ističe da ako objekti rade do 23 sata to ne znači da građani treba da idu tamo često i ostaju do zatvaranja.

Kisić Tepavčević kazala je da, ako se situacija bude razvijala kao u mnogim zemljama okruženja, onda je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata jedna od mogućih mera.

Istakla je da se zemlje kada se odlučuju na radikalne mere nalaze u trenutku kada zdravstveni sistem ne može da izdrži opterećenje.

Što se okupljanja više osoba i kršenja mera tiče rekla je da se naivno nadala da zakonske mere neće biti potrebne, već svest o zdravlju biti dovoljna.

“Očigledno je da mnogi tako ne razmišljaju. Imali smo zakonskih prepreka da se sprovode mandatne kazne u slučaju nepoštovanja mera, a sada će biti omogućene stupanjem na snagu novog zakona”, objasnila je ona.

Upitana da li lično u svakom trenutku poštuje sve mere i nosi masku Kisić Tepavčević je rekla da od marta do sada nije koristila masku u svim situacijama.

Podsetila je da je na početku pandemije čak i Svetska zdravstvena organizacija (ZSO) zvanično obavestila da maske imaju pre svega psihološki efekat, ali da se u međuvremenu mnogo toga promenilo u saznanjima i izvesno je da maske imaju itekakav značaj.

“U skladu sa tim smo korigovali svoje ponašanje i aktivnosti. I treba da bodrimo jedne druge i kritikujemo ukoliko se to ne poštuje. Niko nije izuzetak. Jedino tako možemo da uspemo”, kazala je ona.

Kisić Tepavčević je ukazao da je virus najverovatnije potekao iz Kine, a ta zemlja je relativno brzo stavila epidemiju pod kontrolu, i sada bez zatvaranja, vakcine ili leka, ima samo sporadične slučajeve.

“Do pre par godina smo ih čudno gledali kada su nosili maske. Koliko god se to kulturološki ne čini prihvatljivim mora da postane deo svakodnevnice”, zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

Related posts

Vučić sutra s predstavnicima izborne liste Albanaca o vladi

Jasmina Petkovic

Vučić od utorka u poseti Grčkoj

Nikoleta Dragaš

Vulin: Biti Šiptar nije sramota, ali jeste sramota tražiti od srpskog naroda da ne koristi svoj jezik

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija