19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

ZZJZ obeležio 29 godina postojanja

Pančevački zavod za javno zdravlje obeležio 29 godina svog postojanja radno u skladu sa epidemijom kovida-19. Ova ustanova reformisala je svoje kapacitet i kadrove, i od 1. marta u Zavodu se pored testiranja pacijena na koronu  dobijaju i rezulati testa.

Početkom dvadesetog veka kada su nastajale ovakve zdravstvene ustanove ,među njma i pančevački zavod,  imale su cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Tokom proteklih godina zavod je radio na sprečavanju masovnih nezaraznih bolesti, promovisanjem  zdravim stilovima života, ali ipak kovid-19 nas je  opomenuo da su zarazne bolesti nepredvidive i zato su neophodne ovakve ustanove i stručnjaci.

Epidemija kovid-19 virusa je pokazala da zarazne bolesti postoje i vrlo lako mogu da pređu u pandemiju, posebno kada se više krećemo i virus se lako prenosi.

“Mi smo dosta dobro, koliko je to bilo moguće, uspeli da razvučemo tu krivu, odnosno da što manji broj ljudi u jednom danu oboljeva, kao i da svakom našem sugrađaninu omogućimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu.” – kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr. Ljiljana Lazić.

Najveći deo posla u odnosu na kovid 19 ponela je Epidemiološka služba pančevačkog zavoda za javno zdravlje ali i mikrobiolozi.

“Zavod trenutno ima 3 epidemiologa i 15 tehničara koji se time bave. Kasnije kada smo uspeli da organizujemo testiranje u našem zavodu, uključila se i mikrobiološka služba. Radili smo testiranja i mislim da smo odgovorili zadatku koji je pred nama.” – izjavila je dr. Ljiljana Lazić

Sa dolaskom zimskog perioda su učestalije respiratorne infekcije  koje daju  iste simptome kao korona virus. Moramo da poštujemo mere i nosimo maske kako bi pokušali da sprečimo da se inficiramo.

Related posts

Đurić: Siguran sam da sloboda za Srbe na KiM nije nedostižna

Jasmina Petkovic

Mali:Odličan odziv privrednika

Jasmina Petkovic

CECA ODRŽALA KONCERT U SEVERNOJ MITROVICI I PORUČILA: Uvek sam tu za vas!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija