21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić s Flesenkemperom o partnerstvu Srbije sa Savetom Evrope

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Tobijasom Flesenkemperom, šefom misije Saveta Evrope u Beogradu, sa kojim je razgovarao o primeni programa SE u Srbiji, kao i o daljim koracima usmerenim ka partnerstvu i zajedničkom radu na svim pitanjima od obostranog interesa.

Predsednik Vučić je visoko ocenio dosadašnju dobru saradnju Republike Srbije sa Savetom Evrope i istakao da je za proteklih 17 godina od prijema naše zemlje u SE ostvaren značajan napredak i istakao da Srbija računa na pomoć Saveta Evrope u sprovođenju reformi, jer ta organizacija, kroz svoje programe, može da pomogne reformu pravosudnog sistema, reformu sistema javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenje zaštite prava nacionalnih i drugih manjina.

„Opredeljeni smo da nastavimo partnersku saradnju sa Savetom Evrope i da radimo na njenom daljem unapređenju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija pridaje veliki značaj primeni programa SE u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije.

Predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga u regionu, a posebno ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, te je istakao da je Srbija među vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu klimu za rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper naglasio je značajnu ulogu Srbije u radu ove organizacije, pogotovo putem dosledne i stalne primene programa SE, istakavši da pozdravlja napore Srbije u sprovođenju reformi. On je pozvao srpske vlasti da u reformskom procesu, kao i u unapređenju rada Parlamenta, više koriste savetodavne kapacitete Saveta Evrope.

Flesenkemper je takođe istakao da Savet Evrope ove godine obeležava 70. godišnjicu Evropske konvencije o ljudskim pravima i da će u Srbiji tim povodom biti održan događaj 4. novembra na Univerzitetu u Beogradu. On je pozvao predsednika Vučića da na proleće naredne godine zajedno obeleže dvadesetu godišnjicu osnivanja Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Šef misije SE je dodao da će Savet Evrope nastaviti da aktivno i blisko sarađuje sa Srbijom na svim projektima od značaja koji podrazumevaju i intenzivniju saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava, kao i aktivnije učešće Srbije u predstojećim projektima u organizaciji Saveta Evrope.

Foto. tanjug

Related posts

Povorka žetelaca prodefilovala Vojlovicom

Nikoleta Dragaš

Mihajlovićeva: Ne zatvarajmo oči pred nasiljem, prijavimo nasilnike!

Nikoleta Dragaš

Manje od 2000 zaraženih korona virusom!

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija