15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Od januara novi uslovi za odlazak u penziju

Od 1. januara 2021. godine nastavlja se primena reforme u pezijsko- invalidskom osiguranju. Povećava se starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju kod žena.

Ženama će od 1. januara 2021. godine biti potrebno 2 meseca starosnih godina više u odnosu na 2020. godinu. Da bi ostvarile starosnu penziju one će morati da imaju 63 godine života i 2 meseca, rekla je Saša Drčelić, pomoćnik direktora filijale Pančevo Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pored pomeranja, povećanja starosne granice za ostvarivanja prava na starosnu penziju dolazi do pomeranja starosne granice i staža za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju kod žena. Od 1.1.2021. godine da bi žena ostvarila pravo na prevremenu starosnu penziju potrebno je da ima staž od 39 godina i 4 meseca i godine života 58 godina  i 4 meseca.

Takođe, dolazi do povećanja starosne granice za ostvarivanja prava na prevremenu penziju kod muškaraca. Od 1. januara 2021. godine, da bi ostvarili prevremenu starosnu penziju potrebno je 40 godina staža, ali 59 godina života.

Osnovna odredba za ostvarivanje prava na starosnu penziju za muškarce i dalje ostaje ista, i 15 godina staža sa plaćenim doprinosima i 65 godina  života.

Saša Drčelić naglašava da sugrađani koji žele da ostvare uslove za penziju sa ovogodišnjim propisim podnesu zahtev na vreme. Moraju da raskinu radni odnos, najkasnije, do 30. decembra, kako bi podneli zahtev 31. decembra. Na taj način će izbeći povećanje starosne granice za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Related posts

PIJAČNI BAROMETAR NA „ZELENOJ“ PIJACI

Aleksandra Miloševska

Uskršnja liturgija u Svetouspenskom hramu

Jasmina Petkovic

Sezona zimnice, stižu kornišoni!

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija