27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić nakon sednice Vlade: Srbija neće odustati od implementacije Briselskog sporazuma

Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune ono što su potpisali, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Vlade Srbije.

Vučić je rekao da su danas predstavnici svih državnih organa razgovarali o ključnim pitanjima za budućnost zemlje.

Predsednik je rekao da su na posebnoj sednici vlade, kojoj je i sam prisustvovao, tri teme bile ključne – Kosovo i Metohija, BDP i epidemija kovida 19.

Budući da je ovlašćen da vodi politički dijalog sa predstavnicima privremenih vlasti u Prištini, vladu je, kaže, obavestio o toku dijaloga, kao i o tome koliko novca se ulaže u KiM. 

“Razgovarali smo o tome kako da utičemo na povećanje stope BDP u Srbiji, što se opet odražava na životni standard i od presudnog je značaja za plate i penzije”, rekao je Vučić, i dodao da je treća tema bila epidemija virusa korona. 

“Korona pravi sve veće probleme, bolnice sve punije” 

“Korona nam pravi sve veće probleme i bolnice su sve punije. Beograd je sve izraženije žarište, gde ima sve više problema sa širenjem korona virusa, zbog čega, kaže, žurimo da završimo novu bolnicu u Batajnici. Dogovoreno je da se radi u tri smene kako bi ona bila otvorena 1. decembra”, rekao je Vučić. 

Ukazao je da, prema aktuelnim podacima, danas ima sedam preminulih, a zbog manjeg broja testiranja imamo manje zaraženih, uz veći procenat pozitivnih. Kao i da je gotovo 2. 000 kovid pacijenata je u bolnicama. 

Predsednik je uputio apel građanima da se pridržavaju mera kako bi čuvali naše starije sugrađane. Ukazao je da su mnogi završili u bolnici gde se nalaze više od 30 dana, te rekao da ne želi da priča koliko to košta višestruko više od onoga koliko je svako izdvajao za zdravstveno osiguranje. Rekao je da lekarima treba reći hvala, i da mu je žao što je zbog politike izbrisan divan aplauz tim ljudima. 

“Da ne kažem da niko nije rekao hvala državi iako je platila mnogo više na lečenje naših građana. Moja je molba da poštujemo sve mere u sve težoj situaciji”, naglasio je on. 

Vučić je izrazio uverenje da će i bolnica u Kruševcu moći biti završena do Svetog Nikole. 

“Mi smo time onda dratisčno uvećali bolničke kapacitete”, rekao je Vučić.

“Pad BDP u 3. kvartalu samo 1,3 odsto, najbolji u Evropi”

Vučić preneo je danas novinarima da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi. 

“Ne znam još kako bi trebalo da se završi godina konačno, uprkos teškom trećem i četvrtom kvartalu gde smo mislili da ćemo biti slobodniji od korone”, rekao je Vučić.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. 

Sa druge strane, imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto, dodao je Vučić. 

Predsednik napominje da se mnoge zemlje u Evropi hvale rastom u odnosu na drugi kvartal, ali da je tako zato što su imale veliki rast zato što im je drugi kvartal bio veoma loš. 

Podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, dodao je Vučić i istakao da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

On je dodao da su danas razgovarali i o izgradnji puteva, kako bi podigli bruto domaći proizvod.

“Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja za održavanje puteva”, rekao je Vučić, dodavši da su uvereni da ćemo biti zemlja sa najvišom stopom BDP-a u Evropi.

Predsednik je rekao da prema projekciji MMF-a u naredne tri godine Srbija će imati ukupan rast od 10, 2 posto, dok su iza nas Albanija, Bugarska, Rumunija…

Kako kaže, ovo su dobri pokazatelji ali mora još puno da se radi i da se gradi i dodaje da je zato potrebno da se ne zatvara naša ekonomija.

“Molim sve ljude iz štaba samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu, jer nam je potreban svaki dinar za te ljude, naravno ako nije moguće, neće biti problem da se zatvori”, rekao je Vučić.

Kako kaže, raste nam i industrijska proizvodnja, dodaje da smo imali problema u niskogradnji, ali i da će se i to popraviti.

“Bavili smo se suštinskim stvarima na kojima jedna zemlja počiva, i razmišljali smo o tome da budemo jedna od retkih zemalja koja će uvećati sve ukupne zarade u javnom sektoru i penzije, držeći zdravu privredu bez dugova za našu decu”, rekao je Vučić.

Na pitanje o stavu koji ima prema upokojenom Amfilohiju, Vučić je rekao da su njihovi poslednji razgovori bili veoma dobri, kao i da mu je mitropolit rekao da sve više shvata situaciju u kojoj se on našao.

Predsednik je, komentarišući izbore u Americi, rekao da bi bilo bolje i lakše za nas ukoliko na ameriškim izborima pobedi Tramp.

“Mi moramo da se borimo i da čuvamo svoju zemlju, kao i da ekonomski snažimo”, rekao je Vučić, i dodao da će do 10. novembra biti donete odluke za ulazak građana u Severnu Makedoniju bez PCR testa, kao i da će bez pasoša biti moguće ući na teritoriju kako S.Makedonije tako i Albanije.

Kako kaže, Srbija će rasti najbrže u ovom delu Evrope.

“ZSO bezuslovna obaveza Prištine” 

Vučić je rekao da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom. 

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kojoj je prisustvovao rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

 “Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje”, rekao je Vučić. 

Kaže da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznaje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo. 

“Nama nije u najvećem nacioanlnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju kao papagaji”, rekao je Vučić. 

On je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici. 

Kako kaže, govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

 “Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez ozbira na ekonomske probleme izazvane kovudom19”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da mu već osam godina govore kako će da izda Kosovo, dok se on svakoga dana trudi i bori za srpski narod na KiM.

“Nisu slučajno Srbi na KiM gotovo uvek davali podršku racionalnoj i odgovornoj politici”, rekao je Vučić.

Kako kaže, nije bio ni blizu vlasti kada je Kosovo proglasilo takozvanu nezavisnost, dodajući da je reakcija države tada bila krajnje ne primerena.

“Mi smo mudrom politikom Kosovo vratili na sto, a mnogi koji kunu i proklinju nešto svakoga dana odgovorni su za sve to što se zbivalo”, rekao je Vučić.

Predsednik ističe da nam je pre svega potreban mir, kao i da nam deca imaju dobre poslove i da doprinose porodicama.

Na pitanje o eksploziji u Krušiku, Vučić je rekao da je tražio da mu podnesu izveštaj o tome šta se dogodilo, kao i da je u toku uviđaj.

“Reč je o tehničkim stvarima, i to su stvari koje se dešavaju u fabrikama oružja Svi koji su odgovorni, uveren sam da će se ustanoviti šta se dogodilo”, rekao je Vučić i izjavio saučešće porodici nastradalog radnika Krušika.

Vučić je, govoreći o Kosovu rekao da su sve vreme imali sukob oko zajednice srpskih opština, kao i da je srpska strana insistirala na promeni pravnih okvira.

“Upravljački tim je bio nadležan da napiše kako izgleda ZSO, a ne Vlada Kosova. Oni su dostavili statut ali on nikada nije bio prihvaćen. Vlada je trebalo samo da konstatuje da je dostavljen”, rekao je Vučić i dodao da Srbija neće odustati od implementacije.

Vučić je prokomentarisao da je u Podgoricu želeo da ode kako bi odao počast, kako kaže, jednom fantastičnom čoveku.

“Ne mislim da je to pitanje ličnog odnosa, mislim da je on bio veliki i harizmatičan narodni lider koji se retko rađa”, rekao je Vučić.

Vlada Srbije održala je danas u Palati “Srbija” posebnu tematsku sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji i BDP-u.

Sednici su pored predsednika prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

FOTO TV PINK

Related posts

DRAGAN LAZIĆ U ODABRANOM DRUŠTVU! FIDE predstavila novog predsednika Šahovskog saveza Srbije!

Zorana Stekovic

Još 268 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Jasmina Petkovic

Treći krug vakcinacije nastavljen u Dolovu

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija