13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Održana liturgija povodom smrti mitropolita na Cetinju

 

Foto:Tanjug

Na dan Svetog Petra Cetinjskog, u Cetinjskom manastaru održana je liturgija povodom smrti ahiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorkog Amfilohija, kojoj je, osim vladika sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Na fotelji na kojoj je mitropolit sedeo je njegova fotografija.

Nakon liturgije građani Cetinja i Crne Gore se opraštaju od mitropolita, čiji kovčeg se nalazi u istoj prostoriji s kovčegom Svetog Petra Cetinjskog, pa građani u mimohodu najpre dodiruju i celivaju kovčeg mitropolita, a potom i Svetog Petra Cetinjskog.

U mimohodu su i majke ili očevi s bebama u naručju, stari i mladi.

Veliki broj građana Cetinja i okoline čeka u dvorištu manastira da uđe u prostoriju u kojoj je izložen kovčeg mitropolita, a takođe velikii broj građana čeka da uđe u Cetinjski manastir.

Na vratima manastira oni se propuštaju u grupama.

Ovaj svečani čin ispraćaja mitropolita Amflohija sa Cetinja ka Podgorici se odvija u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenh iz celog sveta povodom smrti mitropolita Crkvi i vernicima.

Mitropolit je preminuo juče u Kliničko-bolničkom centru u Podgorici od komplikacija nastalih infekcijom korona virusom.

Inače, noćas je održano bdenje u Cetinjskom manastiru na kojem je bio i vladika Atanasije, koji je na odar doneo knjigu svom najboljem prijatelju, koja je danas izašla iz štampe, a reč je o “Pismima Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju”.

Ostavio mu je i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

Kovčeg mitropolit Amfilohija biće ispraćen u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen..

Do sahrane vernici, građani i poštovaoci mitropolita takođe će moći da se oproste u mimohodu od njega, a samu sahranu prenosiće Javni sevis Crne Gore.

Related posts

Svečani doček za Zemana, pa tet-a-tet sastanak s Vučićem

Zorana Stekovic

Pančevački sportisti se vraćaju na treninge

Bojana Kecic

Festival rumunskih romansi i šlagera u Zrenjaninu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija