24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Održana liturgija povodom smrti mitropolita na Cetinju

 

Foto:Tanjug

Na dan Svetog Petra Cetinjskog, u Cetinjskom manastaru održana je liturgija povodom smrti ahiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorkog Amfilohija, kojoj je, osim vladika sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Na fotelji na kojoj je mitropolit sedeo je njegova fotografija.

Nakon liturgije građani Cetinja i Crne Gore se opraštaju od mitropolita, čiji kovčeg se nalazi u istoj prostoriji s kovčegom Svetog Petra Cetinjskog, pa građani u mimohodu najpre dodiruju i celivaju kovčeg mitropolita, a potom i Svetog Petra Cetinjskog.

U mimohodu su i majke ili očevi s bebama u naručju, stari i mladi.

Veliki broj građana Cetinja i okoline čeka u dvorištu manastira da uđe u prostoriju u kojoj je izložen kovčeg mitropolita, a takođe velikii broj građana čeka da uđe u Cetinjski manastir.

Na vratima manastira oni se propuštaju u grupama.

Ovaj svečani čin ispraćaja mitropolita Amflohija sa Cetinja ka Podgorici se odvija u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenh iz celog sveta povodom smrti mitropolita Crkvi i vernicima.

Mitropolit je preminuo juče u Kliničko-bolničkom centru u Podgorici od komplikacija nastalih infekcijom korona virusom.

Inače, noćas je održano bdenje u Cetinjskom manastiru na kojem je bio i vladika Atanasije, koji je na odar doneo knjigu svom najboljem prijatelju, koja je danas izašla iz štampe, a reč je o “Pismima Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju”.

Ostavio mu je i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

Kovčeg mitropolit Amfilohija biće ispraćen u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen..

Do sahrane vernici, građani i poštovaoci mitropolita takođe će moći da se oproste u mimohodu od njega, a samu sahranu prenosiće Javni sevis Crne Gore.

Related posts

Premijerka Brnabić se večeras obraća na generalnoj debati UN

Bojana Kecic

Nastavlja se vakcinacija bez zakazivanja

Ivana Bogdanovski

Đorđević poseto Udruženje “Otvoreno srce sveta”

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija