1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Mirović izabran za predsednika Pokrajinske vlade

Većinom glasova poslanika u Skupštini Vojvodine, Igor Mirović izabran je za predsednika Pokrajinske vlade. Predsednik Mirović predstavio je danas program i članove Vlade, koja će imati isti broj članova kao i prethodna i isti delokrug rada sekretarijata.

Mirović je danas uoči sednice Skupštine Vojvodine istakao da će Pokrajinsku vladu činiti široka koalicija, ne samo sa partnerima sa liste Srpske napredne stranke, već i sa Savezom vojvođanskih Mađara kao strateškim partnerom SNS-a i sa koalicijom Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Kako je kazao predsednik, veoma je važna vest da će i predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine biti deo Pokrajinske vlade.

“Biće ovo vlada kontinuiteta sa programom koji je zasnovan na principima postavljenim u protekle četiri godine, ali i onim prioritetima koji se pojavljuju u našem društvu i celom svetu. Optimizam temeljim na rezultatima koje smo postigli jer Vojvodina prednjači kada je reč o smanjenju nezaposlenosti.”, kazao je Mirović.

Prema njegovim rečima, prethodne četiri godine imali smo značajan privredni i industrijski rast. Postavljeni su dobri temelji u svim oblastima sa akcentom na zdravstvo, privredu i ekonomiju.

“Od sutra nas očekuju novi izazovi, a to su problemi izazvani pandemijom kovida 19, ekonomski razvoj naše zemlje, kao i planiranje budžeta za narednu godinu”, kazao je predsednik Mirović.

Kako je rekao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor obrazlažući predlog za imenovanje Mirovića za mandatara za sastav nove Pokrajinske vlade, to je predlog kontinuiteta, i kontinuitet je značajan da se ne gubi previše vremena i za nastavak rada sistema koji je na izborima dobio veliku podršku građana.

“Mirović ima veliko političko iskustvo, i veliko iskustvo u privredi”, istakao je Pastor, dodavši da je Mirović dosledan, i zaslužan i opravdano ga predlaže za predsednika pokrajinske vlade u narednom periodu.

Mirović: Zajedništvo sa svim građanima i svim društvenim kategorijama, principi i program nove vlade

“Zajedništvo je prvi princip rada”, rekao je Mirović u svom ekspozeu o radu buduće pokrajinske vlade, “a drugi princip okupljanja oko projekata, jer građani traže konkretne rezultate”.

“Privredni razvoj uvek i iznad svega, važan je princip rada nove pokrajinske vlade”, rekao je Mirović.

“Sledeći princip je rad na velikim privrednim projektima, mnogi veliki infrastrukturni projekti predstavljaju kontinuitet”, izjavio je Mirović.

On je istakao i pažljivo vođenje javnih finansija kao važan princip, i poštovanje pravila, zakona i održavanje stabilnosti javnih finansija.

Mirović je potencirao nastavak i rast privrede i da pokrajina rešava važna pitanja u poljoprivredi i građevinarstvu.

“Veliki infrastrukturni projekti izmeniće život u pokrajini, sve lokalne samouprave trebaju da se stave na raspolaganje u izgadnji tih projekata. Veoma važna pitanja tiču se i međuopštinskih i lokalnih projekata”, rekao je on.

Kako je izjavio poljoprivreda je važan programski cilj nove pokrajinske vlade, važno je da u centru pažnje budu mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, i ne smemo zaboraviti i subvencije, mlade i žene u poljoprivredi.

“Vodoprivreda je veoma važna grana poljoprivrede na kojoj će biti posebna pažnja, i očekuje nas i završetak automatizacije protivgradne zaštite”, rekao je Mirović.

On je najavio i nastavak izdvajanja u zdravstvu i zdravstvenoj politici u pokrajini, i rešavanje pitanja demografije, pomoć svim segmentima socijalne zaštite i demografske politike.

Pokrajinska vlada pomoći će i izbeglim i raseljenim licima, i postojaće odeljenje koje će se baviti dijasporom.

Obrazovni proces i digitalizacija, te visoko obrazovanje, studentski centar, i izgradnja novog bloka Medicinskog fakulteta biće u fokusu.

“Kultura i savremeno stvaralaštvo i brojni sadržaji u manjim sredinama, zaštita spomenika kulture, projekti su od izuzetne važnosti”, izjavio je Mirović.

Nakon izlaganja programa, Mirović je predložio sastav:

– Funkciju potpredsednika Pokrajinske vlade obavljaće sekretar za zdravstvo Zoran Gojković (SNS), sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš (SVM), sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić (SNS) i Branko Ćurčić iz Socijalističke partije Srbije, koji neće biti zadužen za neki od resora u izvršnoj vlasti.

– Aleksandar Sofić (SNS), dosadašnji direktor Razvojne agencije Bačka, biće zadužen za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

– Dragana Milošević (SNS) ostaje na čelu Sekretarijata za kulturu i informisanje.

– Predrag Vuletić (PS) zadržaće svoj resor, te će i u narednom mandatu biti zadužen za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

– Smiljka Jovanović (SNS) ostaje u Sekretarijatu za finansije.

– Ognjen Bjelić (SNS) ostaje sekretar, zadužen za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

– Zoran Milošević (SNS) sekretar zadužen za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

– Čedomir Božić (SNS), predsednik opštine Žabalj, u novom sastavu Pokrajinske vlade vodiće resor poljoprivrede.

– Nenad Ivanišević (SDPS) biće na čelu Sekretarijata za privredu i turizam.

– Dane Basta (SNS) je još jedan novi član Pokrajinske vlade, koji će biti zadužen za sport i omladinu.

U vеlikoj sali ranije je održana 2. sеdnica Skupštinе AP Vojvodinе, a poslanici su usvojili Predlog odluke o izboru predsednika i članova odbora Skupštine AP Vojvodine.

Related posts

Sombor i Radnički nastavljaju sa pobedama

Ivana Golubovic

Srušena kuća Jovice Milenkovića, pritisak na iseljavanje Srba

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić čestitao Svetski dan boksa: Ovaj sport je plemenita veština, koja od dečaka stvara plemenite ljude

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija