17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Ministar Vulin: Naši piloti helikoptera sve što treba da znaju naučiće već na Vojnoj akademiji

– Posle 22 godine promenili smo plan i program školovanja naših pilota na vazduhoplovnom smeru Vojne akademije. Zato naši piloti helikoptera više neće morati da idu na posebne preobuke, već sve što treba da znaju naučiće već na Vojnoj akademiji i odmah kada okončaju svoje školovanje moći će da postanu deo posade vazduhoplova – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tokom obilaska 204. vazduhoplovne brigade prisustvovao obuci kadeta Vojne akademije na vazduhoplovima HT-49 u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili i obuci kadeta u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili.

Prema njegovim rečima, na taj način, osim što brže usvajaju znanja, omogućava im se brže karijerno napredovanje, pa će postati vođe svojih helikoptera mnogo brže, baš onako kao što su radile generacije pre njih.

– Menjali smo plan i program, menjali smo način školovanja, menjali smo vazduhoplovnu tehniku i činili smo sve da ovi mladi ljudi budu zadovoljni što su izabrali ovaj poziv – poručio je ministar Vulin.

Na obuci na batajničkom aerodromu je i kadet pete godine Vojne akademije Aleksandar Dimovski koji ističe da je ta obuka specifična jer prethodne dve decenije kadeti nisu dolazili na obuku za taj helikopter.

– Mi smo prva generacija posle 20 godina. Obuka je veoma zanimljiva, jer sam oduvek želeo da se bavim transportnim letovima i ovo je neka vrsta ispunjenja mog sna – rekao je kadet Dimovski.

Njegov “klasić” kadet Stefan Grbić govorio je o obuci kadeta 141. klase na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo, odnosno o obuci pilota aviona na instrumentalnom letenju.
 
– Letimo na avionu V54 Lasta i avion je izuzetno dobar. Opremljen je uređajem Garmin G500 što nam olakšava obuku u instrumentalnom letenju. Takođe, obuka je interesantna, ali zahteva koncentraciju u toku leta, pogotovo instrumentalni prilaz, a nakon završenog instrumentalnog letenja očekuje nas obuka u noćnom letenju – istakao je kadet Grbić.

Foto: mod.gov.rs

Related posts

Lančani sudar na beogradskom putu

Mica Milakov

Vučić sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske o infrastrukturnim projektima u Južnom Banatu

Mica Milakov

56 građana novozaraženo korona virusom u Južnom Banatu

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija