15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Berba gotova, prihrana voćki u nekoliko ciklusa

Voćarima i vinogradarima nakon berbe predstoji priprema zasada za zimski period. Pravilna i blagovremena primena agrotehničkih mera osnovni je savet za ove radove.

Berba jesenjeg voća u Južnom Banatu gotovo je završena. Međutim, radovi u voćnjacima i vinogradima time nije završena, već uzgajivačima predstoji priprema biljaka za zimu. Za prihranu voćnjaka nakon berbe Vladimir Čolović iz Instituta Tamiš savetuje sledeće.

U zavisnosti od sorte voća prihrana se radi u nekoliko ciklusa. Tako se prihrane kasnijih sorti jabuka rade pre i posle berbe, dok se prihrane ranijih sorti vrše isključivo nakon berbe.

Za razliku od zasada voća, vinova loza je nešto manje zahtevna kada je u pitanju priprema za zimu. Prihrana je poželjna radi što boljeg prinosa, ali je  potrebna  manja količina đubriva za vinske sorte koju se najčešće mogu videti u južnobanatskim vinogradima.

Related posts

EKO-SAN: Tretman komaraca iz vazduha 27. jula

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti, uz obnovljive izvore energije

Nikoleta Dragaš

Zoran Ašanin novi direktor pančevačkog Vodovoda

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija