23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

VUČIĆ ONLAJN NA BEOGRADSKOM BEZBEDNOSNOM FORUMU: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna tzv. Kosovo, i da shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi, pre svega, Briselski.

On je istakao da se samo tako može naći kompromisno rešenje, a kompromisu, kako ističe, nema alternative.

Predsednik Srbije je to rekao na specijalnom onlajn panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja”, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem je učestvovao i Avdulah Hoti.
Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane, poručio je predsednik Srbije. On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa, jer on, naglašava, nema alternativu.

– Da li će biti lako, da li smo spremni za kompromis? Uvek ćete čuti iz Prištine da samo Srbija treba da prizna Kosovo, da će oni uraditi isto i da je onda sve rešeno. Međutim, komplikovanije je od toga, ukazao je Vučić.

Istakao je da moramo da promenimo atmosferu i implementiramo sve što je potpisano, počev od Briselskog sporazuma iz 2014, kao i da menjamo sveukupnu atmosferu. 

Vučić je ukazao da je neophodno da se razgovara o ekonomskim vezama. Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

– Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome, zaključio je Vučić.

Related posts

Obeležavanje godišnjice „Oluje“ večeras kod manastira Krušedol

Zorana Stekovic

Normalizacija rada šaltera u JKP “Vodovod i kanalizacija”

Zorana Stekovic

Vučić : Srbija kupila 5 miliona maski od Kine

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija