26. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Srbija Vesti

Mali: Zaposlenima po nekoliko hiljada dinara više

Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više a sa tačnim procentima povećanja zarada, uskoro ćemo izaći u javnosti, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u intervjuu za beogradske medije, plate će biti povećane u dogovoru sa MMF-om. Dodao je da je u Srbiji povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto a penzije za 5,9 odsto.

„Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra“, rekao je Mali.

Naveo je da osnov povećanja plata i penzija leži u dobrim ekonomskim rezultatima. „Mislim da smo uspešno prevazišli izazove koje je donela kovid kriza, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi. Zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između 5 i 6 odsto“, rekao je ministar.

On je podsetio da su medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto.

Related posts

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Anđa Bubonja

Omoljica, Brestovac i Ivanovo u utorak bez vode

Jelena Obradović

Preventivni pregledi u MZ Tesla

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija