23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti Vršac

VIZIONARSTVO VLADIKE NIKANORA: Hram sv. Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Keverišu

Hram sv. Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Keverišu, samo je jedan od brojnih novopodignutih i obnovljenih srpskih pravoslavnih hramova u Banatu, od kako je u Vladičanski dvor u Vršcu došao Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski g. Nikanor.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski g. Nikanor, nedavno je, na praznik Svetog mučenika Kalistrata (Miholjske zadušnice), u pratnji nastojateljice manastira Mesić monahinjom Ekaterinom i direktorkom zavoda za zaštitu spomenika Grozdanom Milenkov iz Pančeva, posetio radove na izgradnji hrama Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja mirlikijskog Čudotvorca u Keverišu.

U današnjem jugiostočnom ataru Pavliša, nekada se nalazilo naselje Keveriš, koje u istoriji ovog kraja zauzima značajno mesto. Sredinom 19. veka to je bilo poprište bitke, u kojoj je srušena mesna crkva, a život izgubili brojni srpski dobrovoljci.

Na ovom mestu, sat hoda od Vršca prema jugozapadu, tamo gde se carski drum koji vodi za Pančevo ukršta sa potokom Jabuka, nalazilo se nekada selo Keveriš. Ono se prvi put pominje 1492.godine, a u pisanim dokumentima u Pećkom katastru 1660. 1800.godine, depešom tadašnjih gradskih vlasti, čitavo selo od 60 kuća iseljeno je u današnji Pavliš, i do mađarske bune 1848.godine, ovde je opstajao samo objekat keveriške crkve.

Na ovom mestu je vođena bitka između Mađara i Srba, tadašnjih dobrovoljaca iz Šumadije i Bosne, koji su se sklonili u jedino zdanje na ovom mestu, tu pobijeni i crkva je srušena.

Meštani Pavliša pokrenuli su pre nekoliko godine inicijativu za obnovu keveriškog hrama. Od pokretanja inicijative, sredinom aprila 2018. godine, organizovano je nekoliko akcija uređenja ovog prostora koji je bio zarastao u korov i šiblje. Prilikom vađenja panjeva, naišli su na temelje nekadašnjeg hrama.

Ideja je bila da se nova crkva sagradi na postojećim temeljima. Ona bi za početak bila nešto manjih dimenzija, ali sa tenedncijom da se u nekom budućem periodu, ukoliko za to bude potrebe, i proširi. Iako su se tada, na tom svetom mestu, nalazili samo temelji i obeležje nekadašnjeg oltara, narod je dolazio na molitvu i službe. Značaj ove inicijative prepoznao je i vladika banatski Nikanor, koji je dao blagoslov čitavoj akciji.

Avgusta ove godine, milošću Božijom, voljom i pomoći dobrih ljudi, izlivena je ploča, svod na hramu sv. Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Keverišu. Ovih dana, u planu je da se dovrši zvonik i krovna konstrukcija.

  • Svi koji žele da sebe ugrade u izgranju naše predivne svetinje i ubrzaju radove koje smo predhodno pomenuli mogu da uplate novac na broj žiro računa Crkvene Opštine Pavliš.
    Da Gospod pomene sve ktitore, priložnike, dobrotvore, pomagače i sve one koji se na bilo koji način trude i pomažu da ova divna svetinja zablista i oživi, poručio je sveštenik Pero Trivunčić.

Related posts

Izložba Udruženja “Ognjena Marija” u Biblioteci

Jasmina Petkovic

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske i ministrom inostranih poslova Republike Turske

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija