17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Zoran Veličković: Društvu sudija Srbije – otvorili ste Pandorinu kutiju

U odgovoru Društvu sudija Srbije, direktor RTV Vranje Zoran Veličković kaže:

Drago mi je što je, doduše sa zakašnjenjem, ipak stigla reakcija Društva sudija Srbije, udruženja koje se, ničim izazvano, prepoznalo i legitimisalo povodom mog javnog nastupa. Žalosno je što svoje saopštenje nisu prosledili meni i RTV Vranju, a tiče se isključivo nas, već prve informacije dobijam iz nekih drugih glasila. Ovom prilikom, još jednom podsećam, iako sam to već rekao u prethodnom javnom nastupu, moje reči se ne odnose na sve sudije, a po najmanje na pravosudni sistem, već samo na one koji su se prepoznali. A ako nisu, pomoći ćemo im našim daljim objavama i istraživanjem, stoji u odgovoru Veličkovića.

Koristim priliku da se javno izvinim svim časnim, poštenim, odgovornim sudijama, profesionalcima za koje mislim da su u većini, jer se moje reči ne odnose na njih.

Elem, ovaj moj javni nastup i svi sledeći imaju za cilj da ukažu na vrlo osetljiv društveni problem dvostrukih aršina, zloupotrebe prava i sprege poslednje reforme pravosuđa, bivših političara i takozvanih nezavisnih medija, te me raduje kad vidim ko je sve preneo saopštenje Društva sudija Srbije. A preneli smo ga i mi, iako nam ga niste poslali. No krenimo redom:

Kažete neprimerene i protivpravne izjave direktora RTV Vranje od 15.10.2020. godine u delu u kome je, nezadovoljan konkretnom sudskom odlukom, na omalovažavajući način komentarisao rad sudija u Vranju. Apsolutno ste u pravu. I po mojim vrednosnim kriterijumima, moja izjava je neprimerena uz korišćenje vokabulara koji nije svojstven ni meni ni RTV Vranju. Zbog takvih reči i vokabulara podneo sam privatnu krivičnu tužbu, da me zaštitite od takvih pisanija o meni i mom privatnom preduzeću duži niz godina, ali umesto sudske zaštite dobio sam presudu koja ozakonjuje pisanje notornih laži, uvreda i kleveta u medijima, na čemu sam vam zahvalan. Time ste otvorili Pandorinu kutiju i omogućili da svi mi, a ne samo odabrani, možemo da se koristimo tim istim sredstvima i stilom u medijima. Vi ste svojom presudom rekli da je to dozvoljeno i da nije krivično delo. Pa ako nije, kada se godinama koristi protiv mene, vlasnika privatnog biznisa koji je ugrožen, a ne nekog ko obavlja javnu funkciju kao i drugih časnih i poštenih građana, što bi onda pojedine sudije koje obavljaju vrlo odgovornu i osetljivu javnu funkciju, bile izuzetak?

Budite sigurni da svojim delovanjem neću ugroziti nezavisnost i samostalnost sudske vlasti, ali ću i dalje o nekim skandaloznim presudama pojedinih sudija koristiti reči i stil pisanja protiv kojih sam istinski, ali ste, podsećam, vi rekli da je u redu tako se izražavati. Iz brojnih reakcija vidim da je delotvorno i izaziva gnev kad zaboli.

Iz vašeg saopštenja ne razumem sledeće: Kako to nastavljam sa praksom vređanja i omalovažavanja sudija kada je to bilo prvi put da se na takav način obraćam javnosti? Ipak ste u pravu, tek ću. Ili ste možda mislili na medij koji sam tužio, koji nije štedeo ni sudije ni pravosudni sistem u mnogim ranijim objavama? Međutim, nešto se ne sećam da ste i onda reagovali. Ali ako je ovo samo zakasnela reakcija koja se odnosi i na njih, onda vas podržavam. Nikad nije kasno za ispravljanje ličnih propusta.

Nije mi jasno ni kako sam to ugrozio nezavisnost i samostalnost sudija, ako tokom procesa nisam ni javno ni privatno komentarisao sudski proces, dok je druga strana u svom mediju prenosila detalje u toku samog procesa? Oglasio sam se tek po odlučivanju u drugostepenom postupku, a sudsku presudu ću tek komentarisati iz svih aspekata, te se nadam da mi to pravo nećete uskratiti.

Što se tiče nepoverenja građana u sudsku vlast, ona može biti samo posledica ovakvih sramnih presuda, a hvala vam na ideji „vrlo rado ćemo pozvati naše slušaoce i gledaoce da svojim ličnim primerima potkrepe trenutno stanje u pravosuđu“.

Sa velikim zadovoljstvom pridružujem se vašem pozivu Visokom savetu sudstva da ovim povodom reaguje u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima u cilju obezbeđivanja poštovanja pravnog sistema i zaštite ugleda Republike Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva i u tome će imati moju punu podršku i svih mojih medija, ali ne i podršku za rad nečasnih sudija i ozakonjenje sramnih, da sramnije ne mogu biti, presude takvih sudija.

Related posts

Registrovano 114 novoobolelih i još dve žrtve korona virusa

Nikoleta Dragaš

Ukoliko prepoznate ovog čoveka pozovite policiju

Mirjana Popović

Ne radi broj 194

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija