17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Politika Vesti

Uskoro izlazimo sa procentom povećanja plata

Foto: Ministarstvo finansija
Narednih dana biće poznato koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru iduće godine, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali i poručio da je javni dug pod kontrolom i da je trenutno na 57 odsto BDP-a.

On je na TV Prva rekao da se MMF saglasio da Srbija ima prostora za povećanje plata i da je to dobra mera i naveo da je na tome predsednik Aleksandar Vučić insistirao u razgovorima sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije.

Podsetio je da su ove godine plate povećane za skoro 10 odsto, a da će za narednu godinu to povećanje biti nešto manje.

“Treba da shvatimo kakvo je ekonomsko čudo urađeno u par godina, jer u ovom trenutku govorimo i o povećanju plata, zadržavamo makroekonomsku stabilnosti, govorimo o stopama rasta preko šest odsto sledeće godine”, rekao je Mali.

Mali, kaže da će od 1. janura 2021. biti povećana minimalnog cena rada za 6,6 odsto, a penzije 5,9 odsto.

Naveo je da ostaje cilj da krajem 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a penzija 430 ili 440 evra.

Napomenuo je da je javni dug pod kontrolom i da je zadržan ispod 60 odsto, u ovom trenutku iznosi 57 odsto, pri čemu su, dodaje, sprovedene opsežne mere podrške u uslovima epidemije korona virusa, vredne 5,8 milijardi evra.

Mali kaže da je tu i garantna šema u vezi sa jeftinim i dugoročnim kreditima koji su usmereni na mikro, mala i srednja preduzeća od dve milijarde evra za ublažavanje negativnih posledica kovida 19, čiji je garant država.

Naveo je da je tu i američka Međunarodna finansijska korporacija (DFC), koja je pre mesec dana otvorila kancelariju u Beogradu, a sa kojom se pregovora o uslovima kredita, odnosno kamatama i njihovoj ročnost i tome da li će ona biti na sedam ili čak deset godina.

“To bi bilo sjajno kad bismo uspeli da povećamo ročnost kredita. Radi se o podršci makro, malim i srednjim preduzećima. Očekujem da će to do kraja godine da krene, zavisi od njih, vidite oni su potpuno posvećeni tome”, kaže Mali.

Ministar je rekao i da imamo dovoljne rezerve zlata, nikad veće, i da to daje mogućnost da se sprovodi odgovorna ekonomska politika, da se kontorliše kurs i inflacija, kao i stabilnost u budžetu.

“Zlato očigledno na svetskom nivou dostiže rekordne cene. Mi smo potpuno bezbedni i sigurni, inflacija je na rekordno niskom nivou i kurs je stabilan i pored najveće ekonomske krize”, naveo je Mali.

Ministar finansija i u novoj vladi 

“Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost”, rekao je Mali na TV Prva.

Naglasio je da će uvek želeti da bude u timu Aleksandra Vučića i da će se u novoj vladi svi zajedno boriti da ostvare ciljeve o kojima je govorio predsednik Vučić. Naveo je da je Vučić govorio o ciljevima nove vlade za koje kaže da su ambiciozni.

“Ambiciozni ciljevi, ali jasno i precizno definisani, za koje ćemo se boriti svaki dan”, naveo je Mali.

Šesti cilj, jaka ekonomija, kaže Mali, sublimira sve ostale ciljeve.

“Ako imate jaku ekonomiju možete da se borite protiv kovida, gradite bolnice, da se borite za interese srpskog naroda na KiM, da se bavite ljudskim pravima…”, rekao je Mali.

Mali je naveo da nas čekaju teške godine i teški izazovi.

Izrazio je zadovoljstvo što će SPAS Aleksandra Šapića biti deo nove vlade.

Najavu Vučića da će novi izbori biti najkasnije do 3. aprila 2022. godine, Mali je rekao da je to podstrek ministrima da budu što bolji u svom radu.

Naglasio je da smo do pre nekoliko godina bili poslednji u Evropi po stopi rasta, a da smo sada po procenama MMF-a prvi.

“Predsednik je definisao ambiciozne planove, da i sledeće godine budemo prvi”, kaže Mali.

Related posts

NAJNOVIJE : Predsednik Vučić na TV Prva u 13h

Mica Milakov

Ministar Vulin: Razbijanjem klana Belivuk-Miljković narko-klanovima je otet regrutni centar

Ivana Bogdanovski

Sekcije inkluzivni džudo iz Kovačice od danas nose žute pojaseve

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija