2. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Kragujevac: Sećanje na nevino stradale u Drugom svetskom ratu

Foto: rtv
Tradicionalna manifestacija Veliki školski čas održana je danas u Kragujevcu u znak sećanja na streljane đake i građane. Ove godine zbog pandemije antiratna manifestacija održana je bez prisustva publike i uz ograničen broj zvanica. Tradicionalnu poemu koju su izveli glumci Knjaževskog- srpskog teatra napisao je makedonski književnik Venko Andonovski čije je deda streljan tog 21. oktobra.

Antiratna manifestacija Veliki školski čas i ove godine tradicionalno je održana kraj spomenika Prekinut let uz ograničen broj zvanica i bez prisustva publike. Čast da polože prvi vence imali su učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Lazar Mendović, učenik četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije kaže: “Velika je čast svake godine a naročito ove godine jer je specifična situacija jer se baš cela gimnazija svela na nas trideset ljudi i baš smo mi izabrani da ove godine predstavljamo gimnaziju.”

Daliborka Hranić, učenica četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije napominje “Jako je poseban osećaj pogotovu što polažemo vence u ime naše škole i nosimo venac ispred svih đaka gimanzije i tako odajemo poštu svim đacima koji su iz nje izvedeni pre toliko godina.

van Gučmanac, posetilac je rekao: “Dolazim iz Kuršumlije i prvi put sam ovde i došao sam da odam počast stradalim đacima i Kragujevčanima na današnji dan.”

Venko Andonovski ove godine je bio zadužen za pisanje tradicionalne poeme. “Izrešetane duše’’ nose i ličnu porodičnu tragediju ovog makedonskog književnika.

“Priča je zaista potresna jer je moja majka koja je još uvek živa i u Skoplju je, mi je celog života ponavljala da je svog oca poslala u smrt zbog toga što ga je poslala da nađe parče hleba i tu je i moj privatan odnos sa ovom tragedijom upravo preko moga dede”, rekao je Andonovski.

Dorotea Gizelman, ministar savetnik pri ambasadi Nemačke ističe: “Za mene je veoma potresno biti ovde na ovoj manifestaciji i kao nemačkom diplomati to spada u najteže zadatke koje mi ispunjavamo u celom svetu, poklanjamo se žrtvama nacističkog terora.”

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca kaže: “To sećanje treba da upućuje na mir jer mržnja se mržnjom hrani i dovodi do još veće mržnje i da se u budućnosti tako nešto možda ponovi a to nam nije želja.

Obeležavanjem najveće kragujevačke tragedije i ove godine je poslata jedinstvena poruka mira da su svetu dosta jedne Šumarice.

“Veliki školski čas je univerzalan i tiče se svakoga jer je tragedija čitavog čovečanstva”

Obeležavanje sećanja na dan kada je u Kragujevcu streljano više hiljada civila, među kojima je bilo i 300 đaka, počelo je danas multimedijalnom književno-muzičkom manifestacijom “Bdenje” u Muzeju “21. oktobar”.

Po tradiciji, “Bdenje” predstavlja uvod u Veliki školski čas i prateće manifestacije, kojima se čuva uspomena na odmazdu nemačkih fašista u Drugom svetskom ratu, navedeno je zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine će se i Veliki školski čas održati bez publike, a u okviru Bdenja predstavljena je drama “Izrešetane duše” Venka Andonovskog koja će biti izvedena tokom časa.

Makedonski prozaista, dramski pisac, filmski scenarista, kritičar i profesor na Filološkom fakultetu u Skoplju, dramu je posvetio streljanom dedi Branku Popoviću i majci Verici Andonovski, koja se u drami pojavljuje kao devojčica i starica.

Prema rečima recenzenta Mirka Demića, lična tragedija dodatni je motiv za autora koji je doneo novu vizuru kragujevačke tragedije.

“Veliki školski čas je toliko univerzalan i tiče se svakoga jer je tragedija čitavog čovečanstva”, kazao je Demić.

Đorđević položio venac
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je danas, u ime Vlade, venac na Spomenik streljanim đacima i profesorima u okviru Spomen-parka “Kragujevački oktobar“, u znak sećanja na masakr nad civilnim stanovništvom – 21. oktobra 1941. godine, saopšteno je iz tog ministarstva. Pored ministra vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici diplomatskog kora iudruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Streljanje je usledilo kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika nakon sukoba sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka.

Andonovski je istakao da u drami prikazane izrešetane duše nisu samo seljci, đaci, radnici, sveštena lica, nego i Nemci koji su streljali pod komandom, jer ko je ne izvrši, takođe će biti streljan.

“Stradale su u Kragujevcu i duše vojnika. Zato verujem da je svet besmislen bez utehe, ljubavi i milosrđa”, kazao je Andonovski.

Bdenje u Muzeju “21. oktobar“ završeno je koncertom gudačkog kvarteta “Akrobaleno“.

Kragujevački oktobar ili Kragujevački masakr predstavlja masakr kojeg su nad civilnim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela počinile okupacione snage nacističke Nemačke 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine.

U tom zločinu je stradalo oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 kragujevačkih učenika i 15 dece starosti između 8 i 15 godina.

Nakon Drugog svetskog rata vladalo je mišljenje da je stradalo 7.000 civila, a prema podacima istoričara i nekadašnjeg kustosa muzeja u Šumaricama Staniše Brkića, na današnji dan je streljano 2.796 osoba.

Related posts

Uskoro izlazimo sa procentom povećanja plata

Jasmina Petkovic

Vučić i Betel: Luksemburg je prijatelj Srbije

Nikoleta Dragaš

Brnabić: Krizni štab danas u 16 sati,razmotrićemo popuštanje mera

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija