24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Kragujevac: Sećanje na nevino stradale u Drugom svetskom ratu

Foto: rtv
Tradicionalna manifestacija Veliki školski čas održana je danas u Kragujevcu u znak sećanja na streljane đake i građane. Ove godine zbog pandemije antiratna manifestacija održana je bez prisustva publike i uz ograničen broj zvanica. Tradicionalnu poemu koju su izveli glumci Knjaževskog- srpskog teatra napisao je makedonski književnik Venko Andonovski čije je deda streljan tog 21. oktobra.

Antiratna manifestacija Veliki školski čas i ove godine tradicionalno je održana kraj spomenika Prekinut let uz ograničen broj zvanica i bez prisustva publike. Čast da polože prvi vence imali su učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Lazar Mendović, učenik četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije kaže: “Velika je čast svake godine a naročito ove godine jer je specifična situacija jer se baš cela gimnazija svela na nas trideset ljudi i baš smo mi izabrani da ove godine predstavljamo gimnaziju.”

Daliborka Hranić, učenica četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije napominje “Jako je poseban osećaj pogotovu što polažemo vence u ime naše škole i nosimo venac ispred svih đaka gimanzije i tako odajemo poštu svim đacima koji su iz nje izvedeni pre toliko godina.

van Gučmanac, posetilac je rekao: “Dolazim iz Kuršumlije i prvi put sam ovde i došao sam da odam počast stradalim đacima i Kragujevčanima na današnji dan.”

Venko Andonovski ove godine je bio zadužen za pisanje tradicionalne poeme. “Izrešetane duše’’ nose i ličnu porodičnu tragediju ovog makedonskog književnika.

“Priča je zaista potresna jer je moja majka koja je još uvek živa i u Skoplju je, mi je celog života ponavljala da je svog oca poslala u smrt zbog toga što ga je poslala da nađe parče hleba i tu je i moj privatan odnos sa ovom tragedijom upravo preko moga dede”, rekao je Andonovski.

Dorotea Gizelman, ministar savetnik pri ambasadi Nemačke ističe: “Za mene je veoma potresno biti ovde na ovoj manifestaciji i kao nemačkom diplomati to spada u najteže zadatke koje mi ispunjavamo u celom svetu, poklanjamo se žrtvama nacističkog terora.”

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca kaže: “To sećanje treba da upućuje na mir jer mržnja se mržnjom hrani i dovodi do još veće mržnje i da se u budućnosti tako nešto možda ponovi a to nam nije želja.

Obeležavanjem najveće kragujevačke tragedije i ove godine je poslata jedinstvena poruka mira da su svetu dosta jedne Šumarice.

“Veliki školski čas je univerzalan i tiče se svakoga jer je tragedija čitavog čovečanstva”

Obeležavanje sećanja na dan kada je u Kragujevcu streljano više hiljada civila, među kojima je bilo i 300 đaka, počelo je danas multimedijalnom književno-muzičkom manifestacijom “Bdenje” u Muzeju “21. oktobar”.

Po tradiciji, “Bdenje” predstavlja uvod u Veliki školski čas i prateće manifestacije, kojima se čuva uspomena na odmazdu nemačkih fašista u Drugom svetskom ratu, navedeno je zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine će se i Veliki školski čas održati bez publike, a u okviru Bdenja predstavljena je drama “Izrešetane duše” Venka Andonovskog koja će biti izvedena tokom časa.

Makedonski prozaista, dramski pisac, filmski scenarista, kritičar i profesor na Filološkom fakultetu u Skoplju, dramu je posvetio streljanom dedi Branku Popoviću i majci Verici Andonovski, koja se u drami pojavljuje kao devojčica i starica.

Prema rečima recenzenta Mirka Demića, lična tragedija dodatni je motiv za autora koji je doneo novu vizuru kragujevačke tragedije.

“Veliki školski čas je toliko univerzalan i tiče se svakoga jer je tragedija čitavog čovečanstva”, kazao je Demić.

Đorđević položio venac
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je danas, u ime Vlade, venac na Spomenik streljanim đacima i profesorima u okviru Spomen-parka “Kragujevački oktobar“, u znak sećanja na masakr nad civilnim stanovništvom – 21. oktobra 1941. godine, saopšteno je iz tog ministarstva. Pored ministra vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici diplomatskog kora iudruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Streljanje je usledilo kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika nakon sukoba sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka.

Andonovski je istakao da u drami prikazane izrešetane duše nisu samo seljci, đaci, radnici, sveštena lica, nego i Nemci koji su streljali pod komandom, jer ko je ne izvrši, takođe će biti streljan.

“Stradale su u Kragujevcu i duše vojnika. Zato verujem da je svet besmislen bez utehe, ljubavi i milosrđa”, kazao je Andonovski.

Bdenje u Muzeju “21. oktobar“ završeno je koncertom gudačkog kvarteta “Akrobaleno“.

Kragujevački oktobar ili Kragujevački masakr predstavlja masakr kojeg su nad civilnim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela počinile okupacione snage nacističke Nemačke 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine.

U tom zločinu je stradalo oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 kragujevačkih učenika i 15 dece starosti između 8 i 15 godina.

Nakon Drugog svetskog rata vladalo je mišljenje da je stradalo 7.000 civila, a prema podacima istoričara i nekadašnjeg kustosa muzeja u Šumaricama Staniše Brkića, na današnji dan je streljano 2.796 osoba.

Related posts

Košarkaši Zvezde večeras protiv CSKA

Mirjana Popović

U Dolovu u toku saniranje puta u blizini škole i postavljanje zaštitne ograde

Nikoleta Dragaš

Zvezda posle preokreta ubedljivo pobedila Mladost

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija