18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovin Kultura Najvažnije Vesti

Izvršena arheološka iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave izvršena su u saradnji turističke organizacije ove opštine i Zavoda za zaštitu kulture Grada Pančeva. Očekuje se da će rezultati istraživanja dati nove podatke o ovom značajnom kulturno-istorijskom dobru Južnog Banata.

Kovinska tvrđava jedna je od najstarijih i najprepoznatljivijih spomenika kulture u Južnom Banatu.Na ovom lokalitetu na uzvišici pokraj Dunava razvijala su se naselja već nekoliko milenijuma.

Ostaci iz tih naselja se sada nalaze ispod ostataka tvrđave koja je sagrađena u srednjem veku.

Imajući u vidu starost i istorijski značaj ove tvrđave koja je milenijumima delila različite civilizacije, očekuje se da će rezultati istraživanja dati nove podatke o ovom značajnom kulturno-istorijskom dobru Južnog Banata. Nakon objavljivanja rezultata arheoloških istraživanja u planu je i izrada brošure u kojoj će se naći korisne inforamcije za  posetioce ovog lokaliteta, ističu iz turističke organizacije kovinske opštine.

Related posts

Ubistvo na Starom Tamišu!!

Mica Milakov

Pokretanje postupka likvidacije ATP-a, “Pantransport” jedini prevoznik

Nikoleta Dragaš

KK “Mladost” iz Omoljice u Drugoj srpskoj ligi

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija