13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovin Kultura Najvažnije Vesti

Izvršena arheološka iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave izvršena su u saradnji turističke organizacije ove opštine i Zavoda za zaštitu kulture Grada Pančeva. Očekuje se da će rezultati istraživanja dati nove podatke o ovom značajnom kulturno-istorijskom dobru Južnog Banata.

Kovinska tvrđava jedna je od najstarijih i najprepoznatljivijih spomenika kulture u Južnom Banatu.Na ovom lokalitetu na uzvišici pokraj Dunava razvijala su se naselja već nekoliko milenijuma.

Ostaci iz tih naselja se sada nalaze ispod ostataka tvrđave koja je sagrađena u srednjem veku.

Imajući u vidu starost i istorijski značaj ove tvrđave koja je milenijumima delila različite civilizacije, očekuje se da će rezultati istraživanja dati nove podatke o ovom značajnom kulturno-istorijskom dobru Južnog Banata. Nakon objavljivanja rezultata arheoloških istraživanja u planu je i izrada brošure u kojoj će se naći korisne inforamcije za  posetioce ovog lokaliteta, ističu iz turističke organizacije kovinske opštine.

Related posts

Vučić: Potpisan Ugovor o kupovini vakcina kompanije Sinofarm

Nikoleta Dragaš

Izbor za NAXI zvezde u šest kategorija

Branislava Grčić

Skraćivanje radnog vremena NIS benzinskih stanica tokom vikenda

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija