22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Zajednička sednica Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba

Snažno pokazano jedinstvo u opredeljenju državnog vrha na čelu sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem da se nastavi sa procesom jačanja Vojske Srbije sa ciljem daljeg snaženja odbrambenih sposobnosti Srbije, doprinosa regionalnoj stabilnosti i miru u svetu, težišni su zadaci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u narednom periodu, zaključeno je na zajedničkoj sednici Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije održanoj danas u Domu Garde u Topčideru.

Na sednici je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uručio ministru Aleksandru Vulinu bajonet u znak zahvalnosti za sve što je učinio za razvoj i jačanje Vojske Srbije u proteklom periodu. 

Tokom sednice kolegijuma kojom je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin razmatrana je realizacija ključnih aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proteklom trogodišnjem periodu i predstavljena analiza dostignutog stepena razvoja snaga i operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Posebno je istaknuto da je Vojska Srbije, u ovom periodu, opremanjem novim sredstvima naoružanja i vojne opreme, modernizacijom postojećih sredstava NVO iz domaćeg razvoja, unapređenjem obuke kao i poboljšanjem materijalnog položaja i životnog standarda svojih pripadnika, značajno ojačala svoje kapacitete.

Ocenjeno je da vojna neutralnost Srbije omogućava uspešan razvoj partnerske saradnje sa drugim armijama u skladu sa nacionalnim i odbrambenim interesima Srbije, što je i ubuduće čvrsto opredeljenje.
Istaknuto je da je dostignuti visok nivo operativnih sposobnosti direktno uticao na spremnost Vojske Srbije da u potpunosti izvrši sve dodeljene zadatke tokom vanrednog stanja, uz primenu i poštovanje svih mera zaštite i očuvanja zdravlja ljudi u borbi protiv virusne infekcije Kovid-19.
 
Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ na Privremenom poligonu „Pešter“ izuzetno uspešno je pokazala visok nivo spremnosti i obučenosti jedinica Vojske Srbije i sadejstvo vidova u izvođenju operacije združenih snaga. Veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije prvi put je zajedno dejstvovalo na jednoj ovakvoj vežbi.
Najznačajniji rezultat prethodnog trogodišnjeg rada, zaključeno je na današnjoj sednici, jeste uspešna realizacija opremanja, modernizacije i jačanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije, poboljšanje standarda njenih pripadnika i očuvanja mira i zaštite bezbednosti svih građana Republike Srbije.

Related posts

Vučić: Raspisujem izbore 4. marta

Nikoleta Dragaš

Vučić u subotu i nedelju u Ohridu

Nikoleta Dragaš

Još 145 slučaja virusa Covid-19 u Južnobanatskom okrugu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija