27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Sport Vesti

Udovičić za LN12: Pandemija je izvršila veliki uticaj na sport

Gost ovonedeljne emisije  Lice  nacije urednika i voditelja Marka Milutinovića bio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta i nekada trofejni vaterpolo reprezentativac naše zemlje. U emisiji ministar Udovičić je govorio o rezultatima svog ministarstva i srpskog reprezentativnog sporta, ali i uticaju aktuelne pandemije virusa COVID-19 na srpski sport.

Broj dece u školskom sportu se udvostručen

Na početku emisije ministar Udovičić se osvrnuo na sportske programe koji su sve popularniji u našim školama: “Kada govorimo o istraživanjima koji nam pokazuju zabrinjavajaće podatke da se sve manje bavimo rekreacijom, sportom i fizičkom kulturom, moramo dobrim primerima da pokažemo značaj sporta i svima omogućimo da se bave sportom. Nekada su oni stari profesori fizičkog bili prvi koji su selektovali talente, imali autoritet  i bili drugi roditelji. “

“U sistemu školskog sporta ranije je bilo 80.000 dece u sportu, sada ih ima oko 180.000. Organizuju se važna sportska takmičenja. Svake godine se organizuje jedno međunarodno takmičenje. Veliku pažnju smo posvetili izgradnji i opremanju fiskulturnih sala. Na teritoriji AP Vojvodine obišao sam oko 250 škola, gde smo donirali opremu. “

“Moramo da vratimo kvalitetne časove fizičkog, a nabavka kvalitetne opreme svakako će podići volju profesora i učenika. Timski rad sa Ministarstvom prosvete pomogao je da se poveća broj časova fizičkog, kao i da se praktikuju vannastavne sportske aktivnosti. Jer deci, pored priprema za početak i kraj časa fizičkog vaspitanja ne ostaje više od 25 minuta za sport.” zaključio je ministar.

O rezultatima Ministarstva omladine i sporta

“Pojedinac može da bude najkvalitetniji, ali bez dobrog tima ne može da uspe u svojim namerama. Zato smatram da moje ministarstvo nije jedino koje brine o mladim ljudima. To je splet saradnje različitih resora koji čine da mladima bude dobro. Moramo da slušamo mlade, da se bavimo nepopularnim problemima, ma koliko god bili dugoročni, kako bi pripremili dobar teren za ono za šta nam je data odgovornost.” rekao je Udovičić.

“Pokušavam svakodnevno da omogućim da sport bude dostupan svima. Prvenstveno izgradnjom terena na otvorenom gde svi mogu da se bave sportom besplatno. Trudio sam se da objasnim čelnicima lokalnih samouprava da se ulaganje u sport isplati. Da je to ulaganje u budućnost. Da će se na obnovljenom terenu održavati važna takmičenja, da će privlačiti turiste, da će biti više noćenja u tim opštinama. Rezultati su se pokazali i sada nam se lokalne samouprave same obraćaju.  Novi Sad je prošle godine dobio titulu evropske prestonice mladih, Zrenjanin je dobio ove godine titulu evropske prestonice sporta.”

“Ciljevi mnogih programa koji smo pripremili bili su da deci pružimo besplatno bavljenje sportom. Mnogi gradovi u Srbiji, između ostalih i Pančevo, tim povodom ulažu preko 5% svog budžeta u sport, što je više od evropskog sporta. U jednom od tih programa, imamo 30.000 mladih, koji imaju priliku da se oprobaju u raznovrsnim sportskim aktivnostima. Iznenadio sam se koliko je potražnje za ne toliko popularnih sportskih aktivnosti poput kajaka, pilatesa, krosfita… Počeli smo sa nekoliko gradova, sada se to širi na druga mesta.”  

Ministar Udovičić se tokom emisije osvrnuo i na rezultate postignute u saradnji sa drugim ministarstvima:

“Ragovaramo sa kolegama iz Ministarstva prosvete o jednoj otvorenoj temi, a to je obavezna fizička aktivnost i na studijama. To ima i pozitivne i negativne aspekte, ali mi prvenstvemo gledamo da ulažemo u poboljšanje uslova za bavljenje sportom u visokoškolskim ustanovama.”

“U saradnji sa Ministarstvom zdravlja omogućili smo besplatne zdravstveno-sportske preglede dece. Svi se trudimo da smanjimo udare na roditeljske budžete kada je dečije bavljenje sportom u pitanju. Čak smo se I zaposlili smo preko 3.000 mladih ljudih kroz programe prekvalifikacije.  “

“Uspeli smo da postignemo mnogo, bilo da se radi o malim uspesima ili onim koji su mnogo vidljiviji. Duplo više dece se bavi školskim sportom. Imamo za 265% više medalja nego ranije. Nagrade, nacionalna priznanja i stipendije se isplaćaju na vreme, bez izuzetaka. Jedinstveni smo u svetu po nagradama za sportiste i  njihove uspehe. Na primer, kada sam preuzeo resor,  stipendija za studente bila je 250.000 dinara, danas je 300.000.  Srpski sport nikada nije dobijao više para.”

“Srbija je otvorena za međunarodna sportska takmičenja, i gotovo da nema takmičenja koje ne možemo da organizujemo. Tako promovišemo pojedine sportove, pa se primećuje tendencija da se deca više opredeljuju za njih. Slede nam svetsko takmičenje u rvanju u decembru, zatim žensko prvenstvo u odbojci, Evropske studentske igre, kao i Svetsko takmičenje u odbojci.”

“Podigli smo sve standarde i učinili da se stvore opravdana očekivanja za dobre rezultate. “ istakao je Vanja Udovičić.

O srpskom reprezantivnom sportu

U delu emisije sagovornici su se osvrnuli i na rezultate u srpskom reprezentativnom sportu:

“Kao neko ko je bio deo reprezentacije, često sam kritičniji prema sportistima, ali nekad su stvari drugačije nego što se pokazuje u medijima. Uvek gledam da nađem opravdanje za postupke celog sportskog sveta. U fudbalu pravimo pomake. Naši klubovi imaju kontinuitet u evropskim takmičenjima. Drago mi je što su mladi reprezentativci osvojili Evropsko i Svetsko zlato za vreme mog mandata.”

“Primera radi, igrao sam za klub koji se smatrao reprezentacijom sveta. Klub u koji se ulaže veliki klub novca. Pa ipak, bilo je trenutaka kada nismo osvojili očekivano. Zato je važno stvoriti dobar tim i dobra organizacija, nakon čega će rezultati sami dolaziti. To važi za sve sportove, kako pojedinačni tako  i timski, pa i za druge segmente života.”

“Podigli smo broj osvojenih zlatnih medalja na međunarodnim takmičenjima na 740.”

Udovičić: Pandemija je izvršila veliki uticaj na svetski sport

“Žao mi je što vrhunske utakmice prolaze bez publike. Međutim, cela ova pošast promenila je društvo koje nas okružuje. Takav je slučaj i kada je u pitanju sport. Mnoge moje kolege iz inostranstva su uzdržane kada je u pitanju trenutno stanje u sportu izazvano pandemijom, mada neki od njih, s kojima sam blizak, nisu optimistični. Posebno je problem organizovati Olimpijske igre. Sportistima je veoma teško ostati u formi i koncentraciji kada se datumi takmičenja pomeraju iz dana u dan. Sportisti koji su trebali da zasijaju ove godine u Tokiju moraće da se spremaju za sledeću godinu, pa da postižu uspehe godinu dana stariji.”

“ Sa druge strane, ljudi se zbog zdravlja okreću ka rekreaciji. U Srbiji recimo, ove godine imamo rekordnu prodaju bicikala, što je svakako pozitivno.” napomenuo je ministar omladine i sporta.

Related posts

Boškan uz mališane na Igrama u Novom Sadu

Mirjana Popović

Četvrta uzastopna pobeda “Železničara” u Srpskoj ligi

Jasmina Petkovic

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa predstavnicima kompanije Ziđin i ambasadorkom Čen Bo

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija