16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Makedonci iz Jabuke prave ajvar po receptu iz svog kraja

Članovi Udruženja „Ilinden“ iz Jabuke pripremali su ajvar. Kažu da se tradicionalni makedonski specijalitet pravi samo od crvenih paprika, bez ikakvih dodataka.

U ovom periodu godine priprema ajvara je u punom jeku. U Udruženju „Ilinden“ iz Jabuke članovi tradicionalno pripremaju makedonski ajvar. Ove godine učestvovaće i na takmičenju „Ajvar izazov“, koje organizuje Nacionalni savet Makedonaca u Republici Srbiji.

Ajvar je jedan od poznatih makedonskih specijaliteta. Bez sumnje, najukusniji je domaći. Doselivši se u Srbiju, Makedonci su sa sobom doneli i recepte za tradicionalna jela. Jedna od čanica, Ilina Dejanovski došla je iz Makedonskog Broda i ajvar pravi po receptu iz svog kraja.

Članovi Udruženja „Ilinden“ svoje aktivnosti prilagodili su novonastaloj situaciji. Ipak, nadaju se da će neke od manifestacija koje su planirali biti realizovane.

Udruženje Makedonaca iz Jabuke nastoji da različitim druženjima i manifestacijama sačuva od zaborava tradiciju i kulturu svog naroda. Trude se da zainteresuju više mladih za makedonsku pesmu, igru, ali i makedonsku kuhinju.

Related posts

Pokret socijalista: Đilase i Marinika, šta god radili, Srbiju nećete uspeti da srušite

Mica Milakov

Nedimović: Odluka Rusije velika šansa za prehrambenu industriju

Bojana Kecic

Od danas obavezan PCR test za građane Hrvatske, S.Makedonije, Bugarske, Rumunije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija